OŠTRA PORUKA ZAPADU Putin besan zbog rušenja sovjetskih ratnih spomenika: "Nisu spremni na ono što će uslediti"
Foto: EPA Pavel Bednyakov Sputnik

POSETA kalinjingradu

OŠTRA PORUKA ZAPADU Putin besan zbog rušenja sovjetskih ratnih spomenika: "Nisu spremni na ono što će uslediti"

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je juče Kalinjingrad, a Kremlj je tom prilikom saopštio da ova poseta ruskoj eksklavi koja se nalazi između Poljske i Litvanije, ne predstavlja poruku zemljama NATO. Međutim, ruski lider uputio je oštre reči Zapadu tom prilikom.

Kako pišu strani mediji, "prkosni" Putin uputio je drsku pretnju Zapadu tokom iznenadnog putovanja u rusku eksklavu.

Ruski lider je upozorio da zemlje koje se graniče sa teritorijom Baltičkog mora nisu spremne za "ono što će uslediti" nakon što su mnogi odlučili da sruše sovjetske ratne spomenike.

"Ovo je zapanjujuće neznanje i nedostatak razumevanja gde žive, šta rade i šta će uslediti", rekao je Putin studentima na Baltičkom federalnom univerzitetu Imanuela Kanta.

Avion ruskog predsednika pratilo je devet aviona zemalja NATO-a i Švedske, pišu ruski mediji.

"Ovo apsolutno nije poruka zemljama NATO-a. Kada predsednik posećuje regione Ruske Federacije, to nije poruka zemljama NATO-a. To je glavni posao koji predsednik radi. Nije najvažnije da se pošalju poruke, već ono što on radi dugi niz godina radi na razvoju naših zemalja i naših regiona, razvija privredu, projekte za društveno-ekonomski razvoj pojedinih regiona", rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje o tome koju "poruku šalje Putin posetom Kalinjingradskoj oblasti.

On je napomenuo da Rusija nije tražila od Litvanije direktan vazdušni koridor ka Kalinjingradskoj oblasti. Odgovarajući na pitanje agencije TAS da li su preduzete dodatne mere bezbednosti za Putinov let za Kalinjingrad, portparol Kremlja je rekao da se uvek preduzimaju posebne mere bezbednosti kada je šef države u pitanju, pa tako i sada.

-"Naravno, i ovog puta su preduzete mere bezbednosti. Uloženi su svi napori da se obezbedi bezbednost šefa države", rekao je juče Peskov.

On je rekao da je Kalinjingrad sastavni deo Rusije i da je važno da se čitavom regionu pruži podrška države.

(Kurir.rs/ Blic.rs/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:07

UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA! Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track