DONETA ODLUKA Sud u Hagu naredio Izraelu: "Sprečite genocid u Pojasu Gaze"
Foto: AP/Mohammed Hajjar

presuda

DONETA ODLUKA Sud u Hagu naredio Izraelu: "Sprečite genocid u Pojasu Gaze"

Planeta -

Međunarodni sud UN naložio da Izrael preduzme sve mere kako bi sprečio širenje genocida u Pojasu Gaze.

Predsednica Međunarodnog suda pravde Džoan Donogu saopštila je na saslušanju u petak da je sud naložio Izraelu da preduzme sve mere da spreči genocid u Pojasu Gaze. „Izrael mora u odnosu na stanovnike pojasa Gaze, da preduzme sve mere da spreči činjenje svih dela u skladu sa drugim članom Konvencije o genocidu, posebno – a) ubijanje članova grupe, b) nanošenje teških telesnih povreda ili mentalnog oštećenja članovima takve grupe, (c) namerno nanošenje bilo kojoj grupi uslova života koji su sračunati da dovedu do njenog fizičkog uništenja u celini ili delimično“, rekala je Donogu objavljujući privremenu odluku.

Međunarodni sud pravde u Hagu je od 11. do 12. januara održao saslušanje po tužbi Južne Afrike protiv Izraela, koji je optužen za kršenje Konvencije o genocidu u Pojasu Gaze.

Južnoafrička Republika pozvala je sud da naredi Izraelu da prekine svoju vojnu operaciju u Gazi, da osigura svojim stanovnicima pristup hrani, vodi i humanitarnoj pomoći i da ne ometa pristup međunarodnim misijama Gazi.

Južnoafrička strana je takođe zatražila od suda da obaveže Izrael da se uzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle da pogoršaju situaciju i zakomplikuju suđenje.

Izrael je zauzvrat pokušao da pruži dokaze zašto bi sud trebalo da odbije zahtev Južne Afrike za mere protiv izraelske strane, uključujući i okončanje vojne operacije u pojasu Gaze. Tako je izraelska odbrana navela da uz pomoć vojne operacije u Gazi zemlja nastoji „ne da uništi palestinski narod, već da zaštiti svoj“.

Uz to, Izrael kaže da je obezbedio protok humanitarne pomoći u Gazu, uključujući kamione sa hranom, i da nije bilo ograničenja u količini vode koja može da doteče u to područje.

Južna Afrika je 29. decembra 2023. podnela tužbu protiv Izraela po Konvenciji o genocidu Međunarodnom sudu pravde u Hagu zbog situacije u Pojasu Gaze, pozivajući sud da preduzme privremene mere protiv izraelskih vlasti.

Južnoafrička Republika je istakla da akcije Izraela protiv Palestinaca u Pojasu Gaze predstavljaju „kršenje obaveza iz Konvencije o genocidu”.

Prema izjavi te afričke zemlje, „akcije i neradnje Izraela... su u prirodi genocida, jer su počinjene sa specifičnom namerom... da unište Palestince u pojasu Gaze kao deo šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe“.

(Kurir.rs/ RIA Novosti/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

09:28

AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU?! Petronijević: Ukoliko se u Hagu dokaže da je IZRAEL IZVRŠIO GENOCID, pokrenuće se i ODGOVORNOST SAD-a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track