NAPADNUT JOŠ JEDAN AMERIČKI VOJNI BROD Huti ponovo ispaljivali rakete u Adenskom zalivu
Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

PRETNJA

NAPADNUT JOŠ JEDAN AMERIČKI VOJNI BROD Huti ponovo ispaljivali rakete u Adenskom zalivu

Planeta -

SAD su uništile danas balističku protivbrodsku raketu ispaljenu iz zone pod kontrolom Huti pobunjenika u Jemenu ka američkom vojnom brodu u Adenskom zalivu, saopštila je Američka vojna komanda na Bliskom istoku.

Raketa se kretala ka mestu gde se nalazi američki razarač "Karni" i uništena je, a pri tome nije bilo ranjenih niti je pričinjena šteta, navela je američka komanda na mreži Iks.

Američki razarač od novembra je bio uključen u američkim operacijama pokušaja zaustavljanja Huti napada, prenosi agencija AP.

Radi se o najnovijim napadima Huti pobunjenika u njihovoj kampanji protiv brodova koji plove Crvenim morem i okolnim vodama što je poremetilo globalnu trgovinu usred izraelskog rata protiv Hamasa u pojasu Gaze.

U američkom saopštenju izbegava da se kaže da su Huti direktno ciljali američki brod Karni, što je postao običaj Vašingtona od kada su počeli napadi u novembru.

To je verovatno u pokušaju da kriza u Crvenom moru ne preraste u nešto veće, pošto stručnjaci strahuju da bi rat između Izraela i Hamasa mogao da preraste u širi sukob.

Britanska agencija za pomorsku bezbednost UKMTO je javila ranije da su dve rakete eksplodirale danas pored broda kod južnog Jemena. Kompanija za upravljanje pomorskim rizicima Ambri je takođe javila da je bila eksplozija u toj istoj zoni, na oko jedan metar od tankera koji plovi pod panamskom zastavom i povezan je sa Indijom.

Američke snage, ponekad zajedno sa Velikom Britanijom, sprovele su niz udara na Huti pobunjenike koji su poslednjih nedelja povećali broj napada na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu navodeći da tako podržavaju Palestince u Gazi, teritoriji koja je pod izraelskim bombardovanjem i opsadom.

Huti su rekli da u podršku Palestincima ciljaju brodove povezane sa Izraelom, a od početka vazdušnih udara na njih rekli su da će sada ciljati i američke i britanske brodove.

U sredu su Huti napali dva broda koja su plovila pod američkom zastvom i prevozila teret za američku vojsku i Stejt department, zbog čega je američki ratni brod koji je bio u njihovoj pratnji morao da puca i obori neke od projektila.

Huti koji su bliski Iranu, kontrolišu veliki deo Jemena posle gotovo decenije rata protiv vlade, koji je izazvao jednu od najtežih humanitarnih kriza na svetu.

(Kurir.rs/ Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja