PAD RUSKOG AVIONA U BELGORODU I DALJE POD VELOM MISTERIJE: U mrtvačnicu dopremljeno samo pet tela?
Foto: Printscreen Twitter

PAD RUSKOG AVIONA U BELGORODU I DALJE POD VELOM MISTERIJE: U mrtvačnicu dopremljeno samo pet tela?

Planeta -

Pad ruskog vojnog aviona Iljušin Il-76, koji se srušio u Belgorodskoj oblasti u blizini granice sa Ukrajinom, i dalje je pod velom misterije.

Moskva tvrdi da je vojni avion Iljušin Il-76 prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika i da je ukrajinska strana o tome bila zvanično obaveštena. Ukrajina, sa druge strane, iznosi podatke koje bacaju sumnju na rusku verziju događaja.

Rusija tvrdi da je ukrajinska vojna obaveštajna služba dobila 15-minutno upozorenje pre nego što je avion ušao u oblast gde se na kraju srušio.

“Ukrajinska strana je zvanično upozorena, 15 minuta pre nego što je avion ušao u zonu, dobili su potpunu informaciju“, rekao je ruskim poslanicima Andrej Kartopolov, bivši general blizak ministarstvu odbrane, i dodao da je ukrajinska vojna komanda potvrdila da je primila upozorenje.

Ukrajina negira ove tvrdnje. Kako navode, nisu dobili upozorenje, ali ni obaveštenje da će zarobljenici biti prevezeni na bilo koji način – ni avionom, ni vozom ni vozilima. Ukrajina nije ni potvrdila ni demantovala da su njene snage oborile avion kako tvrdi Moskva, i traži nezavisnu međunarodnu istragu.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov rekao je da, suprotno praksi prethodnih razmena, Kijev nije dobio nijedan zahtev od Rusije da se uzdrži od napada u vazdušnom prostoru gde je avion oboren.

„Nažalost, možemo pretpostaviti različite scenarije, uključujući provokaciju, kao i korišćenje ukrajinskih zarobljenika kao živog štita za transport municije i naoružanja za sisteme S-300 koji se koriste u ratu. Nije dostavljen nijedan dokaz za optužbe“, rekao je on.

Dopremljeno pet tela

Ukrajina je u međuvremenu saopštila kako ima podatke koji ukazuju na to da je u mrtvačnicu dopremljeno samo pet tela sa mesta nesreće čime je bacila sumnju na ruske tvrdnje da je u padu aviona nastradalo više desetina ukrajinskih ratnih zarobljenika, piše Index.hr.

Takođe, Moskva tvrdi da je avion prevozio ukrajinske ratne zarobljenike, a Ukrajina kaže da je prenosio ruske projektile. Jusov je rekao je da broj tela prevezenih u mrtvačnicu odgovara broju vojne posade u avionu.

„Nisu pronašli druga tela“, rekao je on.

avion, ruski avion, oboren ruski avion
foto: Printscreen Telegram

Prema ruskim navodima, u padu aviona poginule su 74 osobe, među kojima je bilo šest članova posade, tri ruska i 65 ukrajinskih vojnika. Ipak, Moskva nije pružila dokaze koji bi potvrdili tvrdnje da su se u avionu nalazili ukrajinski vojnici.

Ruski istražni odbor objavio je snimak za koji tvrdi da je s mesta nesreće. Na njemu se vide ljudski ostaci u snegu, poput krvave ruke. Međutim, nije jasno da li se ti ostaci na snimku nalaze na istoj lokaciji kao i ostaci aviona.

Misterija oko pada aviona

Prve slike olupine su neuverljive: jedan video prikazuje poslednje minute aviona kako pada na zemlju pre nego što eksplodira. Međutim, ruske vlasti su tvrdile da su za nesreću krive ukrajinske rakete. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion uništio protivvazdušni raketni sistem raspoređen u ukrajinskoj oblasti Harkov, oko 80 kilometara od mesta gde je avion pao. Rusi su naveli kako je njihov radar otkrio lansiranje.

avion, ruski avion
foto: Printscreen SK RF

Predstavnik hitne službe rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da su pronađeni uređaj za snimanje parametara leta i diktafon i da su u dobrom stanju.

Kartapolov je rekao da su Ukrajinci ispalili rakete iz sistema Patriot ili nemačke proizvodnje IRIS-T koje su isporučene zemlji. Ukrajina se obavezala da neće koristiti oružje koje je dobila za napad na rusku teritoriju, tako da bi to bilo značajno odstupanje od dogovora. U svakom slučaju, IRIS-T ne bi imao domet da pogodi Iljušina. Sa druge strane, Patriot raspoređen tako blizu granice sa Rusijom, bi bio u dometu aviona.

Pojedini posmatrači takođe ističu da je ruska protivraketna odbrana u toj oblasti u sredu bila u stanju pripravnosti i da je ukrajinski dron oboren neposredno pre pada aviona. Međutim, guverner Belgoroda Vjačeslav Glatkov rekao je da se to dogodilo na lokaciji zapadno od grada, što je najmanje 60 kilometara od mesta pada aviona.

Rusko Ministarstvo odbrane u svom saopštenju navodi da je „izvršenjem ovog terorističkog napada ukrajinsko rukovodstvo pokazalo svoje pravo lice – zanemarilo je živote svojih građana“.

avion
foto: Foto: Printscreen

Ukrajinska bezbednosna služba pokrenula je kriminalnu istragu incidenta.

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da stvari nisu potpuno jasne, posebno kada je reč o tome ko je u avionu. Ukrajinski lider je optužio Rusiju da se „igra sa životima ukrajinskih zatvorenika“.

Ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinec rekao je da spisak ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su ruski mediji podelili nakon pada, uključuje vojnike koji su se već vratili u prethodnoj razmeni.

„Rusi će davati glasne izjave, ali nikome neće dozvoliti pristup informacijama. Neće predati nikakav materijal na analizu i jednostavno će okriviti Ukrajinu“, rekao je on.

Kurir.rs/Nova/Agencije

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track