TURCIMA STIŽU AMERIČKI AVIONI F-16: Vašington odobrio prodaju borbenih letelica Ankari
Ubojiti: Američki avioni F-16, Foto: US Army Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Nagrada za Erdogana

TURCIMA STIŽU AMERIČKI AVIONI F-16: Vašington odobrio prodaju borbenih letelica Ankari

Planeta -

Posao vredan ukupno 23 milijarde dolara podrazumeva kupovinu 40 novih i reparaciju 79 starih letelica

Američka vlada je odobrila da se Turskoj proda 40 novih borbenih aviona F-16 za ukupno 23 milijarde dolara!

Prodaja je odobrena posle višemesečnih odlaganja, i to tek nakon što je Turska sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na čelu ratifikovala ulazak Švedske u NATO.

Rast tenzija

Sporazum, kako prenosi BBC, podrazumeva i modernizaciju 79 američkih aviona F-16, koji se već nalaze u sklopu turskog ratnog vazduhoplovstva. Turska je prošle nedelje ratifikovala ulazak Švedske u NATO posle više od godinu dana odlaganja, što je izazvalo do porasta tenzija među saveznicima u Alijansi. Zvanična Ankara je zatražila od Sjedinjenih Država kupovinu borbenih aviona prvi put 2021. Međutim, kasnije je došlo do spora jer je Turska optužila vlasti u Stokholmu da podržavaju kurdske separatiste.

U međuvremenu, došlo je do paljenja Kurana na protestima ispred Turske u Stokholmu, što je dodatno razbesnelo Erdogana. Nakon što su turski poslanici ratifikovali sporazum o proširenju Alijanse, predsednik Erdogan je dao potpis, a ubrzo potom iz Vašingtona je saopšteno da je predsednik Džozef Bajden pozvao da se "bez odlaganja" odobri prodaja borbenih aviona Turskoj.

Izvukao korist: Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske
Izvukao korist: Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turskefoto: AP Pavel Golovkin

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022. godine, u prvi plan je stavila važnost Turske kao NATO članice po pitanju situacije u Crnom moru.

- Moje odobrenje zahteva Turske za kupovinu aviona F-16 zavisilo je od odobrenja Turske za članstvo Švedske u NATO - otvoreno je poručio demokratski senator Ben Kardin, predsednik Senatskog komiteta za spoljne poslove, jednog od četiri ključna odbora koji treba da odobre transfere oružja.

Pomoć Ukrajini

- Ali da ne bude greške. Ovo nije bila odluka do koje sam došao olako. On je rekao da je stanje ljudskih prava u Turskoj potrebno da se poboljša, kao i da učini više da se Rusija smatra odgovornom za invaziju na Ukrajinu. Prošle godine Sjedinjene Države su odobrile transfer u Ukrajinu američkih borbenih aviona F-16 iz Danske i Holandije nakon što ukrajinski piloti budu u potpunosti obučeni za upravljanje njima.

Kurir.rs/ N. N. I on će popustiti

Na redu je Viktor Orban

Sada je Mađarska jedina članica NATO koja tek treba da ratifikuje pristupanje Švedske. Švedski premijer Ulf Kristerson je pristao da se sastane sa mađarskim premijerom Viktorom Organom nakon što je ovaj na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru, rekao da Mađarska podržava ulazak Švedske u NATO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track