JUGOSLOVENSKA KRALJICA MARIJA ŽIVELA SA LJUBAVNICOM U LONDONU?! Šokantne tvrdnje britanskog tabloida AFERA POČELA U ELITNOJ ŠKOLI?

neverica

JUGOSLOVENSKA KRALJICA MARIJA ŽIVELA SA LJUBAVNICOM U LONDONU?! Šokantne tvrdnje britanskog tabloida AFERA POČELA U ELITNOJ ŠKOLI?

Planeta -

Jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević imala je prema šokantnim tvrdnjama britanskog Dejli mejla ljubavnicu sa kojom je živela nedaleko od Bakingemske palate!

Britanski tabloid, pozivajući se na španskog istoričara Rikarda Sajnca de Medrana, navodi da je kraljica Marija nakon ubistva supruga, jugoslovenskog kralja Aleksandra, bila u dugogodišnjoj intimnoj vezi sa poznanicom Rozmari Kresvel.

Marija Karađorđević, navodi tabloid, bila je kraljica koja je živela samo nekoliko stotina metara od Bakingemske palate, međutim, tamo nije bila rado viđen gost. Nekada je nosila tijare i družila se sa krunisanim glavama Evrope, ali na kraju od njih nije dobijala čak ni božićne čestitke!

Šta je to u vezi sa jugoslovenskom kraljicom Marijom, rođakom kraljice Elizabete II i princa Filipa, dovelo do zahlađenja odnosa?

Da li je to bio njen prepotentan stav? Da li je Marija bila spletkaroš i manipulator sa namerom da uzurpira vladavinu svog sina - mladog kralja Petra? Da li je razlog možda to što je Marija izgledala tako zapušteno da su lako mogli da je pomešaju sa čistačicom?

Kralj Aleksandar, kralj Aleksandar, Kraljevina SHS, ujedinjenje, kraljica Marija
foto: Wikipedia

Možda je ipak glavni razlog, šokantno tvrdi Dejli mejl, taj što je Marija bila lezbijka koja je otvoreno živela sa svojom ljubavnicom u vremenu kad su takve stvari zaista bile važne među kraljevskim porodicama sveta.

Istorija će verovatno odlučiti da je to bila kombinacija svega nabrojanog, međutim, na vrhu liste, bez sumnje, navodi britanski tabloid, bio je seksualni život jugoslovenske kraljice.

Marija je inače rođena kao ćerka rumunskog kralja Ferdinanda I i praunuka britanske kraljice Viktorije. Brat joj je bio kralj, sestra kraljica, a udala se za jugoslovenskog kralja Aleksandra I.

Dejli mejl navodi da je Marija u elitnoj engleskoj školi Hitfild, koju je upisala u letnjem semestru 1919. godine, upoznala Rozmari Kresvel, vanbračnu ćerku bogatog oficira, koja je od nje bila mlađa četiri godine. Tinejdžerke su međutim iznenada sledeće godine napustile školu u isto vreme, skandal, ako ga je bilo, verovatno je zataškan, a istoričar Rikardo Sajnc de Medrano opisuje njihovu vezu kao lezbijsku.

Međutim, bez obzira na prirodu njihove veze u Hitfildu, Marija i Rozmari su uspostavile doživotnu vezu.

Mariji je nakon napuštanja škole naređeno da se vrati na Balkan da nastavi svoju kraljevsku sudbinu. Ubrzo je pristala da se uda za kralja Aleksandra od Jugoslavije. Brak je bio deo dinastičkog provodadžisanja koji je odgovarao svim stranama osim Mariji. Rodila je kralju tri sina - prestolonaslednika Petra i prinčeve Tomislava i Andriju.

Aleksandra je ubijen 1934. godine u atentatu u Marselju.

Dve godine kasnije, oslobođena bračnih okova, Marija je zauvek napustila zemlju da bi živela u Londonu sa Rozmari, koja je za vreme razdvojenosti pokušala da živi u braku sa engleskim vojnikom, Arčijem Probartom Džonsom, ali je otkrila da joj to ne pristaje.

Nastanile su se u stanu u blizini trga Sloun u Čelziju. Marija je bila primorana da živi skromno, međutim, nikada nije zaboravila svoj kraljevski status, a insistirala je da Rozmari bude poznata kao njena kućepaziteljka.

To je pomoglo da se objasni bliskost para.

Kilometar i po dalje, kraljevska porodica u Bakingemskoj palati sa nezadovoljstvom je posmatrala Mariju, navodeći da se meša i smeta vladavini svog sina Petra koji je postao novi kralj Jugoslavije sa 11 godina.

Кralj Džordž VI, Petrov kum, osudio je Marijinu odlučnost da se meša u vladavinu svog sina. Njegov brat, vojvoda od Кenta, jednom prilikom, tvrdi Dejli mejl, nazvao je Mariju "kučkom".

Mari i Rozmari su se tokom Drugog svetskog rata preselile u kuću u blizini Кembridža gde je Rozmari postala majka dvojice dečaka dok je kraljica ležala u krevetu i pušila cigaretu za cigaretom. Кraljica je iz dana u dan bila sve deblje i neurednija.

Кralj Petar i njegova majka nikada nisu ponovo uspostavili kontakt.

Marija je preminula 1961. godine i dobila je mesto na kraljevskom groblju u Frogmoru u Vindzoru pre nego što je ponovo sahranjena u Srbiji pola veka kasnije.

Rozmari je preminula anonimno 1983. godine odnevši u grob mnoge tajne svoje jedinstvene 37-godišnje veze sa kraljicom.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track