"VREME JE DA SE POŠALJE JASNA PORUKA ORBANU" Zvezda u usponu nemačke politike preti konzervativcima, AfD nazvala "NOVIM NACISTIMA"
Foto: Youtube/WeTubers/Great Big Story/FRANCE 24 English

"VREME JE DA SE POŠALJE JASNA PORUKA ORBANU" Zvezda u usponu nemačke politike preti konzervativcima, AfD nazvala "NOVIM NACISTIMA"

Planeta -

Potpredsednica Evropskog parlamenta Katarina Barli predvodiće Nemačku socijaldemokratsku partiju (SPD) na evropskim izborima, nakon što je danas dobila podršku na partijskoj skupštini u Berlinu.

Barli je pozvala na odlučnu kampanju protiv desničarskog populizma i autokrata na izborima 9. juna.

- Ovo je odluka o budućem pravcu - rekla je ona u prisustvu kancelara SPD Olafa Šolca.

Konzervativci i ekonomski liberali žele da svedu Evropsku uniju samo na unutrašnje tržište, dok drugi žele da napuste blok, rekla je Barlijeva, misleći na krajnje desničarsku stranku Alternativa za Nemačku (AfD), koja je visoko rangirana u predizbornim anketama.

Katarina Barley
foto: Profimedia

- Oni bi u najkraćem roku stvorili ozbiljnu opasnost za nemačku privredu - rekla je Katarina Barli, koja pored nemačkog ima i britansko državljanstvo, i bila je ministarka pravde u vladi Angele Merkel.

AfD nazvala "novim nacistima"

Barli je kritikovala ciljeve AfD-a kao "program srednje klase protiv radnika". Nazvavši stranku "novim nacistima", ona je rekla da oni žele da potkopaju demokratiju i deportuju ljude stranog porekla, bez obzira na to da li imaju nemačko državljanstvo.

Barli je optužila Evropsku komisiju da nije delovala protiv postupaka mađarskog premijera Viktora Orbana koji je blokirao odluke koje su odobrile druge članice Evropske unije.

- On svojim blokadama ucenjuje EU - rekla je ona, ukazujući na evropsku podršku Ukrajini, planove proširenja i evropski budžet, koji je Mađarska blokirala. Iako je Komisija mogla da uskrati sredstva Mađarskoj, nije to činila dovoljno dosledno, rekla je ona.

- Vreme je da se pošalje jasna poruka Viktoru Orbanu - rekla je Barlijeva, pozivajući na ukidanje principa jednoglasnog odlučivanja u EU.

Dvadeset sedam država članica EU održaće izbore u junu na kojima će se odrediti novi sastav Evropskog parlamenta i politike i prioriteti bloka.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:09

NIKADA BURNIJE U NEMAČKOJ, JANUAR ĆE BITI IZUZETNO VRUĆ Novinar iz Minhena o nedelji besa: Olaf Šolc poziva protestante na razum

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track