"PUTIN JE PROTIV MENE, ALI BOG VODI MOJU KAMPANJU"! Nadeždin tvrdi da nije kandidat po nalogu Kremlja i kaže da su mu preci POPOVI
Foto: AP Alexander Zemlianichenko, AP Vyacheslav Prokofyev

INTERVJU ZA BRISELSKI POLITIKO

"PUTIN JE PROTIV MENE, ALI BOG VODI MOJU KAMPANJU"! Nadeždin tvrdi da nije kandidat po nalogu Kremlja i kaže da su mu preci POPOVI

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin je protiv mene, ali je Bog na mojoj strani, kaže Boris Nadeždin koji se nada da će biti kandidat na izborima sredinom marta koji će odlučivati o šefu Kremlja.

Briselski sajt Politiko je objavio intervju sa Nadeždinom, koji je urađen nakon što su poslednjih nedelja u medijima zabeleženi dugi redovi Rusa u zemlji i van nje kako ispred Nadeždinovih improvizovanih kancelarija čekaju po zimi da mu danu potpis za kandidaturu.

Navodi se da se on pojavio kao element iznenađenja na martovskim izborima koje su kritičari aktuelnog predsenika Rusije odbacili kao Putinov PR šou koji mora da se izvede pre nego šef Kremlja nakon više dve decenije vlasti započne još jedan mandat.

Politiko navodi da je Nadeždin (60) politički veteran koji se ranije bavio fizikom.

On Rusima obećava da će okončati Putinovu "fatalnu grešku" u Ukrajini, obustaviti mobilizaciju i osloboditi političke zatvorenike, uključujući Alekseja Navaljnog.

Nadeždin takođe najavljuje da će u slučaju da pobedi na izborima promeniti zakone usmerene protiv LGBTQ+ populacije, kao i zakone koji propisuju vojnu cenzuru.

Boris Nadeždin
Boris Nadeždinfoto: AP Alexander Zemlianichenko

Navodi se da on do kraja januara Centralnoj izbornoj komisiji Rusije treba da preda 100.000 potpisa iz najmanje 40 regiona zemlje.

U intervjuu koji je Politiku dao telefonom Nadeždin je svoj dosadašnji uspeh pripisao "brojnim čudima" i "neverovatnim stvarima".

Kao prvo čudo naveo je to što je uspeo da povrati liberalnu stranku Građanska inicikativa i time smanjio broj administrativnih prepreka sa kojima se suočava.

Kao drugo imenovao je to što su hiljade ljudi počele da mu doniraju novac za kampanju i da se prijavluju da volontiraju u njoj.

Boris Nadeždin
foto: AP Alexander Zemlianichenko

Nadeždin je naveo da se treće čudo desilo početkom januara kada je značajan broj ruskih opozicionara, od kojih većina žive u inostranstvu, podržao njegovu kandidaturu iako ona nema velike šanse za uspeh.

- Možete to da nazovete Bogom ili sudbinom, ali postoji opipljiva sila koja vodi upravlja mojom kampanjom - kazao je Nadeždin.

Politiko navodi da nezavisni analitičari, umesto kao čudo, skok Nadeždinove popularnosti vide kao znak raširenog nezadovoljstva u vezi sa Kremljom i ratom koji on vodi protiv Ukrajine.

Navodi se da se mnogi, ipak, pitaju koliko dugo dugo Nadeždinov uspon može da traje pre nego što stigne intervencija odozgo - iz Kremlja.

Rusi čekaju u redu da bi dali potpis za kandidaturu Nadeždina
Rusi čekaju u redu da bi dali potpis za kandidaturu Nadeždinafoto: AP Dmitri Lovetsky

Ali, Nadeždin kaže da ga niko iz predsedničke administracije nije kontaktirao ako bi ga pozvao "na čaj".

- To je znak da ne znaju šta da rade sa mnom - tvrdi Nadeždin.

Politiko podseća da je Jekaterina Duncova, druga kandidatkinja opozicije, diskvalifikovana iz izborne trke u decembru zbog "brojnih prekršaja" u dokumentima koje je pradala.

Vladimir Putin
foto: AP Vyacheslav Prokofyev

Navodi se da Nadeždin ne iskljujučuje mogućnost petog čuda u vidu pojavljivanja njegovog imena na glasačkom listiću.

- Ono što ja sada radim Bog podržava - kaže on i dodaje da potiče iz porodične loze u kojoj je bilo puno parvoslavnih sveštenika.

On navodi da uoči isteka roka za predaju potpisa za kandidaturu radi po 18 sati dnevno.

- Bog pomaže onima koji pomažu sebi - zaključio je Nadeždin.

(Kurir.rs/Politico.eu/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:37

OVO SU TEŠKE REČI, A OČIGLEDNO JE DA PUTIN DRŽI DATU REČ Anlitičari o pretnji Nemačke da ŠALJE TRUPE: Poljska će SLEDITI PRIMER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track