ŠOK IZJAVA DIREKTORKE MUZEJA: Grad uporedila sa PROSTITUTKOM! Ministar joj zapretio, pa se OVAKO "prala"
Foto: Profimedia

NEZAPAMĆENO u italiji

ŠOK IZJAVA DIREKTORKE MUZEJA: Grad uporedila sa PROSTITUTKOM! Ministar joj zapretio, pa se OVAKO "prala"

Planeta -

Masovni turizam pretvorio je Firencu u "prostitutku", izjavila je direktorka gradskog muzeja, što je izazvalo bes političara, uključujući italijanskog ministra kulture.

"Kad grad jednom postane prostitutka, teško je da ponovno postane devica", rekla je Sesil Holberg, direktorka Gallerie dell'Accademia, u kojoj se nalazi Mikelanđelov kip Davida.

"Firenca je jako lepa i volela bih da se vrati svojim građanima, a ne da je uništi turizam", dodala je nemačka istoričarka, požalivši se na nedostatak normalnih prodavnica u ulicama punim suvenira. Smatra kako je već prekasno da se situacija promeni, osim ako se ne ograniči broj posetilaca.

Ministar zapretio da će preduzeti mere

Galerija je kasnije objavila saopštenje u kojem se Holberg izvnila "što je upotrebila pogrešne reči" o "gradu koji voli". Ministar kulture Đenaro Sanđuliano poručio je da su njene reči "ozbiljne i uvredljive" za Firencu i celu Italiju te je zapretio da će preduzeti mere.

Najavio je kako će razmotriti mogućnosti koje su dostupne prema trenutnom zakonodavstvu. Vlada premijerke Đorđe Meloni optuživana je ranije za promicanje Italijana na visoke pozicije i dužnosti u kulturi, naročito onih koji podržavaju njene desničarske stavove.

Prošle godine su ministri odobrili promenu koja prisiljava šefove opere da napuste svoja radna mesta kad napune 70 godina, što je mera koju mnogi smatraju načinom uklanjanja određenih stranaca s njihovih položaja.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:33

ITALIJA BI MOGLA DA PODRŽI SRBIJU U PREGOVORIMA ZA KiM! Petrović: Stav zapada nije jedinstven, Mađarska protiv sankcija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja