SAZVAN VANREDNI SAMIT EVROPSKE UNIJE: Ukrajina je glavna tema, a ovo su detalji sastanka
Foto: Shutterstock

SAZVAN VANREDNI SAMIT EVROPSKE UNIJE: Ukrajina je glavna tema, a ovo su detalji sastanka

Planeta -

Države članice EU trebalo bi na vanrednom samitu u četvrtak da potvrde odlučnost da će nastaviti da pomažu Ukrajini dokle god bude trebalo, proizlazi iz nacrta zaključaka Evropskog veća.

"Evropsko veće podseća na svoje pređašnje zaključke i potvrđuje nepokolebljivu predanost nastavku pružanja snažne političke, finansijske, ekonomske, humanitarne, vojne i diplomatske podrške Ukrajini i njenom narodu dok god bude trebalo”, kaže se u nacrtu zaključaka.

U nacrtu se takođe navodi odlučnost EU i država članica da osiguraju “pravovremenu, predvidivu i održivu vojnu podršku Ukrajini, posebno kroz Evropski mirovni instrument (EPF) i kroz Misiju vojne pomoći EU-a kao i kroz bilateralnu pomoć država članica, u skladu s potrebama Ukrajine." U tekstu se spominje i dodatnih 5 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini putem Evropskog mirovnog instrumenta, ali to je iznos još podložan promenama.

U dokumentu se takođe ponavlja hitna potreba za ubrzanjem isporuke municije i raketa. EU je obećala da će Ukrajini isporučiti milion komada raketne municije godišnje, ali još uvek je daleko od toga cilja.

Čelnici država članica sastaće se u četvrtak na vanrednom samitu u Briselu na kojem su glavne teme revizija sedmogodišnjeg proračuna, što uključuje paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra za sledeće četiri godine, vojnu pomoć Ukrajini i stanje na Bliskom istoku.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

07:10

EU NEMA UTICAJA NA KURTIJA, ALI AMERIKANCI IMAJU! Eksperti: Tema samita u Skoplju će biti rešavanja odnosa Beograda i Prištine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja