OPASAN KORAK: Rusija upozorila Ameriku zbog slanja nuklearnog oružja Velikoj Britaniji
Sergej Rjabkov, Foto: Printscreen YouTube

OPASAN KORAK: Rusija upozorila Ameriku zbog slanja nuklearnog oružja Velikoj Britaniji

Planeta -

Moskva u svom vojnom planiranju mora da uzme u obzir ukupan potencijal svih zemalja koje imaju nuklearno oružje i koje su članice bloka, istakao je Sergej Rjabkov

Rusija upozorava SAD da potencijalno vraćanje američkog taktičkog nuklearnog oružja na britansku teritoriju predstavlja veliku opasnost, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Takve akcije Vašingtona neće ojačati bezbednost Britanije i SAD i neće postati odvraćajući faktor za Moskvu, naglasio je. Raspoređivanje nuklearnog oružja će samo povećati postojeće tenzije i pretnju u Evropi, dodao je.

"Uprkos prilično tužnom iskustvu poslednjih godina sa stanovišta osiguravanja evropske bezbednosti, usijane glave u Londonu i Vašingtonu ne izvlače pouke, pa je ovaj scenario sasvim moguć", dodao je zamenik ministra.

NATO je odavno nuklearni savez, podsetio je Rjabkov i naglasio da u sadašnjoj situaciji to više nije slogan, već surova realnost, a Moskva u svom vojnom planiranju mora da uzme u obzir ukupan potencijal svih zemalja koje imaju nuklearno oružje i koje su članice bloka.

0474784785, Kina, nuklearno oružje, balistički projektili
foto: Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Rjabkov je takođe naglasio da Moskva ne pretenduje da da dobija bilo kakve direktne signale ni iz Vašingtona ni iz Londona jer ima i druge mogućnosti da prati šta se dešava i izvlači zaključke.

Zamenik ministra spoljnih poslova pozvao je zemlje NATO-a na čelu sa SAD da zaustave dalje stvaranje tenzija koje postaju sve opasnije.

Prošlog petka je "Telegraf", pozivajući se na dokumente Pentagona, objavio da SAD planiraju da stacioniraju nuklearno oružje u Britaniji po prvi put u 15 godina zbog "rastuće pretnje iz Rusije". Reč je o vazdušnoj bazi Lekenhit u Safolku.

Vašington namerava da pošalje tamo bojeve glave tri puta veće od snage bombe bačene na Hirošimu. Predstavnik Pentagona je u razgovoru "RIA Novosti", odbio da potvrdi ili demantuje ove izveštaje.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track