REKORDNA PRODAJA AMERIČKOG ORUŽJA U SVETU: Zalihe ispražnjene zbog rata u Ukrajini, zemlje se spremaju za VEĆE SUKOBE
Foto: Profimedia

OBRT OD 238 MILIJRDI DOLARA

REKORDNA PRODAJA AMERIČKOG ORUŽJA U SVETU: Zalihe ispražnjene zbog rata u Ukrajini, zemlje se spremaju za VEĆE SUKOBE

Planeta -

Prodaja američke vojne opreme stranim zemljama u 2023. godini porasla je za 16 odsto na rekordnih 238 milijadi dolara, saopštio je Stejt department. Mnoge zemlje se trude da obnove svoje zalihe koje su ispražnjene zbog Ukrajine, i pripreme se za neke velike konflikte.

Ove brojke potvrđuju očekivanja proizvođača oružja Lokid Martin, Dženeral Dajnemiks i Nortrop Gruman, čija vrednost akcija raste kako raste i globalna nestabilnost.

Prodaja i transfer oružja se smatraju "važnim američkim spoljnopolitičkim alatom za dugoročne posledice po regionalnu i globalnu stabilnost", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Prošle godine su Poljskoj prodati raketni sistemi HIMARS u iznosu od 10 milijardi dolara, zatim su prodate rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120C-8 Nemačkoj u iznosu od 2,9 milijardi dolara, kao i napredni raketni sistemi zemlja-vazduh Ukrajini.

HIMARS
HIMARSfoto: AP/Aaron Favila

Lokid Martin i Dženeral Dajnemiks očekuju da porudžbine stotina hiljada artiljerijskih rundi, stotina Patriot presretača raketa, kao i povećanje porudžbina oklopnih vozila potvrde njihove rezultate u narednom kvartalu.

Dva su načina na koji strane zemlje kupuju oružje od SAD: prvi su direktni komercijalni ugovori sa kompanijama, a drugi je da vlada strane zemlje kontaktira Sekretarijat za odbranu ili američku ambasadu u svojoj zemlji. Oba načina prodaje zahtevaju odborenje od vlade SAD.

Direktna prodaja od kompanija je porasla na 157,7 milijardi dolara u fiskalnoj 2023. godini, dok je prodaja preko američke vlade porasla na 80,9 milijardi dolara u istom periodu.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

Bonus video:

04:01

PODLO ORUŽIJE U RUSKO-UKRAJINSKOM SUKOBU? PRLJAVA BOMBA, ili prljava medijska bomba bačena sa ciljem širenja straha u narodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track