MISTERIOZNO OTKRIĆE ISPOD ŠKOLE, OTVORILA SE RUPA: Tokom radova u podrumu se urušilo tlo, oglasila se policija
Foto: Shutterstock

MISTERIOZNO OTKRIĆE ISPOD ŠKOLE, OTVORILA SE RUPA: Tokom radova u podrumu se urušilo tlo, oglasila se policija

Planeta -

Tokom elektroinstalacijskih radova u školi Herder u Kaselu u Nemačkoj, slučajno se otvorila rupa duboka 1,80 metara, otkrivajući ranije nepoznate prostorije u podrumu.

Zbog toga se nastava trenutno ne odvija u nekoliko učionica.

Policija je saopštila da je rupa nastala prošle nedelje tokom radova na električnim instalacijama koje su morale biti postavljene u podrumu.

- Odjednom je zemlja potonula za 1,80 metara. Na sreću, niko nije povređen. Međutim, električari su otkrili da se ispod podruma škole, odnosno još jednog sprata, nalaze prostorije.

Prema dosadašnjim saznanjima, statika zgrade nije ugrožena jer su temelji škole paralelni sa rupom. Međutim, šest učionica u školi Herder zatvoreno je iz predostrožnosti.

Građevinski inženjeri i stručnjaci istražuju da li se rupa može jednostavno popuniti ili su potrebni dodatni radovi ispod škole. Rezultati se očekuju do kraja nedelje.

Škola Herder ima ukupno 23 odeljenja i 650 učenika. Okrug je najavio da će određena odeljenja u početku biti raspoređena u druge prostorije.

- Nadležni žele da istraže da li ispod škole još uvek postoje nepoznati podrumski trezori. Da biste to uradili, kameru endoskopa treba spustiti u rupu. Za sada nema naznaka da je trezor "nešto posebno". Verovatno je u pitanju samo podrum, rekla je portparolka policije.

Zgrada je izgrađena 1960. godine. Tu je nekada bio stari grad Kasel, koji je bombardovan tokom Drugog svetskog rata. Posle rata mnoge zgrade su renovirane. Stručnjaci pretpostavljaju da ispod ima mnogo istorijskih podrumskih svodova.

(Kurir.rs/Fenix magazin/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track