AMERIKA SE SPREMA ZA VELIKI NAPAD IZ KINE: FBI zahteva da se reaguje dok još nije PREKASNO, Tiktok će odrediti trku za BELU KUĆU?
Foto: Shutterstock

FEDERALNE VLASTI TVRDE DA PEKING IMA VOJSKU HAKERA

AMERIKA SE SPREMA ZA VELIKI NAPAD IZ KINE: FBI zahteva da se reaguje dok još nije PREKASNO, Tiktok će odrediti trku za BELU KUĆU?

Planeta -

Vojske hakera povezanih sa kineskom vladom neumorno "duboko prodiru" u kompjuterske sisteme pomoću kojih Amerika upravlja svojom ključnom infrastrukturom, što predstavlja hitnu pretnju koja se ne može ignorisati, upozorili su najviši američki zvaničnici.

Predstavnici Federalnog istražnog biroa (FBI), Agencije za bezbednost sajber prostora i infrastrukture (CISA) i Sajber komande američke vojske, svedočili su u sredu u Kongresu, pozivajući Ameriku da reaguje dok još nije prekasno.

- Rizik koji preti svakom Amerikancu zahteva našu hitnu pažnju - kazao je direktor FBI Kristofer Rej odboru za Komunističku partiju Kine u Predstavničkom domu Kongresa, i naglasio da bi nedužni civili mogli da budu ugroženi zbog postupaka Pekinga.

Rej je ocenio "oni (Kinezi) ne fokusiraju samo na političke i vojne mete.

- Kineski hakeri se pozicioniraju u odnosu na američku infrastrukturu, spremajući se da izazovu haos i nanesu stvarnu štetu američkim građanima i zajednicama, ako i kada Kina odluči da je došlo vreme za napad - poručio je Rej.

Glas Amerike prenosi da je Džen Isterli, direktorka Agencije za bezbednost sajber prostora i infrastrukture (CISA), bila podjednako direktna u proceni pretnje koja potiče iz Pekinga.

- U pitanju je scenario - sve, svuda, u isto vreme. Pad telekomunikacija, tako da ljudi ne mogu da koriste mobilne telefone, razboljevanje od zagađene vode, iskakanje vozova iz šina, kvar sistema za kontrolu vazdušnog saobraćaja - navela je ona.

Isterli je dodala da bi cilj Kine bio da "izazove društvenu paniku i haos, i spreči SAD da primeni vojnu silu", posebno u slučaju sukoba oko Tajvana.

Kristofer Rej, direktor FBI
Kristofer Rej, direktor FBIfoto: EPA Michael Reynolds

Kineska ambasada u Vašingtonu još nije odgovorila na zahtev Glasa Amerike da prokomentariše ocene iznete na pretresu.

Da bi naglasio koliko je pretnja ozbiljna, američki ministar pravosuđe u sredu je objavio da je preduzeo korake da spreči organizaciju povezanu sa Kinom da preotme kompjuterske rutere koji se koriste u kućama i malim firmama širom SAD, kako bi stekao pristup ključnoj infrastrukturi.

Američki zvaničnici krive hakersku grupu poznatu pod imenom "Volt tajfun", koja je privukla međunarodnu pažnju u maju 2023. kada je tehnološki gigant "Majkrosoft" otkrio njen pokušaj da se infiltrira i poremeti komunikacionu infrastrukturu u Guamu, gde se nalaze ključni američki vojni objekti.

Planovi koje je Amerika nedavno poremetila, kažu zvaničnici, bili su podjednako zabrinjavajući.

- Zlonamerni softveri "Volt tajfuna" su omogućili Kini da između ostalog prikrije pripreme za osmatranje i zloupotrebu mreža u odnosu na ključnu američku infrastrukturu. Drugim rečima, omogućili su Kini da prikrije korake koje preduzima da uništi ili degradira ključnu civilnu infrastrukturu zahvaljujući kojoj smo bezbedni i prosperitetni - naveo je Rej.

Tokom pretresa su i drugi visoki zvaničnici rekli članovima Kongresa da su hakeri povezani sa Kinom već pronašli način da uđu u kompjuterske sisteme kojima se upravlja sektorima energetike, vode, saobraćaja i avijacije.

- Olakšali smo im posao. Istina je da su kineski sajber protagonisti iskoristili veoma bazične nedostatke u našoj tehnologiji - rekla je Isterli iz CISA.

Isterli je dodala da SAD moraju da učinu više da usvoje pristup "osmišljene bezbednosti", da bi osigurale da dizajneri softvera i hardvera sprovode rigoroznije testove kako bi eliminisali sve ranjivosti pre nego što njihovi proizvodi izađu na tržište.

Sajber, Hakovanje, Haker
foto: Printscreen YouTube

Američki zakonodavci su takođe izrazili zabrinutost.

- Ovo je ravno bacanju bombi na američke mostove, vodovode i elektrane. Ti postupci ne donose nikakvu ekonomsku dobit. Tu nije reč čisto o prikupljanju obaveštajnih podataka. Jedini cilj je da se uništi američka infrastruktura - ocenio je republikanac Majk Galager, predsedavajući odbora.

Rej je ocenio da "Amerikanci mogu da imaju poverenja u izborni sistem i demokratiju" u toj zemlji, iako je upozorio da rastu pretnje iz Kine i iz drugih zemalja.

Haker, hakovanje, sajber
foto: Profimedia

Takođe je izrazio skeptičnost u pogledu izveštaja da su kineski vladini zvaničnici obećali SAD da se neće mešati u izbore.

- Kina je obećavala puno stvari tokom godina, verovaću kada vidim da se to ostvaruje - dodao je.

Članove Kongresa posebno brine jedna opcija za mešanje u izbore, ato je društvena mreža Tiktok.

- Ako Komunistička partija Kine poželi da promeni Tiktok fidove u prilog jednog ili drugog kandidata na predstojećim (predsedničkim) izborima (u SAD), da li bi to mogli da urade? - upitao je demokratski kongresmen Set Molton.

Rej je odmah odvgovorio Moltonu.

- Koliko je meni poznato, kineski zakon im to ne zabranjuje - naveo je direktor FBI.

Na naredno pitanje da li SAD treba da zabrane Tiktok, rekao je da je to pitanje van njegove nadležnosti.

Šef Sajber komande SAD: Obezbedićemo sigurne izbore

General Pol Nakasoun, odlazeći komandant američke sajber komande, rekao je članovima odbora da se ipak odgovara na pretnju kineskih hakera, iako postoje zabrinutosti.

- Spremni smo da odgovorimo na zlonamerne aktivnosti Kine kod kuće i u inostranstvu - poručio jeNakasoun.

On je dodao da to posebno važi za predstojeće predsedničke izbore u SAD.

- Uveren sam da ćemo moći da obezbedimo sigurne izbore - zaključio je on.

Miletić: Cilj je da se uznemiri sistem, možemo da očekujemo eskalaciju takvih aktivnosti

Ivan Miletić, stručnjak za bezbednost, kaže za Kurir da je "sve što se dešava vezano za hibridno ratovanje koje Kina usmerava prema Americi".

- Cilj je da se uznemiri sistem pred prestojeće izbore kako bi se progurao poželjniji kandidat. Uobičajene mere koje se koriste u hibridnom ratovanju su uticaj na javno mnjenje kroz različite hibridne mrere kao što su upotreba društvenih mreža, širenje dezinformacija, kao i manipulacija finansijskim tršištima - naveo je Miletić.

On je ocenio da su strahovanja koja su američki zvaničnici izneli na pretresu u Kongresu "opravdana".

- To je nešto što Kina i Rusija sprovode prema Americi poslednji niz godina, kao i prema EU i NATO. Možemo samo da očekujemo eskalaciju takvih aktivnosti - poručio je Miletić.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

Bonus video:

09:28

AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU?! Petronijević: Ukoliko se u Hagu dokaže da je IZRAEL IZVRŠIO GENOCID, pokrenuće se i ODGOVORNOST SAD-a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track