ZNAČAJNA POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA Portugal najavio 500 miliona evra HITNE POMOĆI kako bi se ublažila posledica SUŠE
Foto: Matthieu Mirville / Zuma Press / Profimedia

finansijska podrška

ZNAČAJNA POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA Portugal najavio 500 miliona evra HITNE POMOĆI kako bi se ublažila posledica SUŠE

Planeta -

Portugalska tehnička vlada najavila je 500 miliona evra za hitnu pomoć poljoprivrednicima kako bi smanjila teret troškova goriva i ublažila posledice suše.

U okviru paketa, ministarka poljoprivrede Marija do Ceu Antunes najavila je u sredu smanjenje poreza na dizel gorivo za 55 odsto i 120 miliona evra podrške organskoj i mešovitoj poljoprivredi.

Oko 200 miliona evra trebalo bi da ublaži posledice dugotrajne suše.

Mere su najavljene nakon sastanka sa predstavnicima najvećeg poljoprivrednog udruženja CAP i ispunjavaju neke od njihovih zahteva.

CAP predstavlja 280.000 farmera i žalio se da vlada smanjuje podršku za organsku i mešovitu poljoprivredu.

U sredu su rekli da neće organizovati proteste dok se ne uspostavi nova vlada" posle izbora 10. marta "da bi se očuvala nacionalna stabilnost".

"Svesni smo poteškoća u poslednje četiri godine. (Vlada) pokušava da ispuni očekivanja poljoprivrednika sa paketom (mera)", rekao je do Ceu Antunes.

Međutim, grupa manjih udruženja planira protest.

Nacionalna poljoprivredna konfederacija, koja predstavlja mala i srednja preduzeća, najavila je u utorak da će krajem nedelje organizovati niz protesta i sporih marševa u gradu Aveiru, a novoformirani Građanski pokret za poljoprivredu je takođe najavljujući putovanje.

Poljoprivrednici će protestovati kako bi se izborili za prava građana na adekvatnu hranu, fer uslove i valorizaciju sektora, saopštio je Građanski pokret za poljoprivredu.

(Kurir.rs/Index.hr/ Preneo:T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track