AUSTRIJSKI MONSTRUM ĆE MOŽDA BITI OSLOBOĐEN? Tužioci povukli ŠOKANTAN potez
Foto: ROBERT JAEGER / AFP / Profimedia

AUSTRIJSKI MONSTRUM ĆE MOŽDA BITI OSLOBOĐEN? Tužioci povukli ŠOKANTAN potez

Planeta -

Austrijski tužioci uložili su prigovor na prošlonedeljnu odluku suda o premeštanju 88-godišnjeg incestuoznog silovatelja Jozefa Fricla u običan zatvor, što bi mu možda omogućilo i puštanje na slobodu.

Monstrum Fricl, kako su ga nazvali nakon otkrića da je svoju ćerku zarobio i silovao 24 godine, tokom kojih je rodila sedmoro dece, promenio je ime, koje nije objavljeno u javnosti. Monstruozan, nezapamćen slučaj u Austriji, otkriven je 2008.

Sud u gradu Krems an der Donau, zapadno od Beča, naredio je prošle nedelje da se Fricl uslovno prebaci sa zatvorskog psihijatrijskog odeljenja u običan zatvor nakon psihijatrijske procene da više ne predstavlja opasnost od počinjenja istog zlodela.

Jozef Fricl, Elizabet Fricl, monstrum
foto: APA/People PIcture/Capital Pictu APA/People PIcture / Capital pictures / Profimedia

U zatvoru za "mentalne bolesnike" Fricl je boravio od presude 2009. za incest, silovanja, porobljavanje i ubistvo iz nehata novorođenog sina u tamnici koju je tajno izgradio ispod svoje kuće i u kojoj je od detinjstva držao zarobljenu kćerku.

Tužioci ne prisustvuju saslušanjima poput onog na kojem je sud naredio premeštanje zločinca, a kako odluka suda tehnički ne predstavlja presudu, tužiocima je na raspolaganju ostao prigovor, a ne žalba, objasnio je potparol županijskog suda.

Prigovor će razmotriti viši sud u Beču.

Friclov advokat Astrid Vagner ranije je rekla da će premeštaj u regularni zatvor njemu omogućiti da možda izađe iz zatvora i bude slobodan čovek. Potvrdila je da će taj zahtev podneti sledeće godine.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track