RUSKINJA OSUĐENA NA PET DANA ZATVORA ZBOG MINĐUŠA: Sud odlučio da su EKSTREMISTIČKE, pogledajte kako izgledaju (FOTO)
Foto: Profimedia

RUSKINJA OSUĐENA NA PET DANA ZATVORA ZBOG MINĐUŠA: Sud odlučio da su EKSTREMISTIČKE, pogledajte kako izgledaju (FOTO)

Planeta -

Dva ruska suda su ove nedelje izrekla prve osuđujuće presude protiv, kako to naziva ruska vlada, "međunarodnog LGBT pokreta" koji je prošle godine proglašen ekstremističkim.

Danas je sud u južnoj regiji Volgograd osudio muškarca zbog "isticanja simbola ekstremističke organizacije" nakon što je na internetu objavio fotografiju LGBT zastave.

Muškarcu je naređeno da plati kaznu od 1000 rubalja (10.17 evra). Priznao je krivicu i pokajao se. Rekao je da je fotografiju objavio "iz gluposti", objavio je sud.

Devojka osuđena zbog minđuša

U ponedeljak je sud u Nižnjem Novgorodu osudio devojku na pet dana pritvora jer je nosila minđuše s motivom žabe u duginim bojama, objavila je ruska grupa za prava LGBT osoba Egida.

Devojci je u kafiću prišao nepoznati muškarac i tražio od nje da skine minđuše. U društvu sa njom je bio i mladić koji je nosio bedž s duginim bojama. Njega je muškarac napao i otrgnuo mu bedž.

Snimak ovog incidenta je objavljen na internetu, nakon čega je devojka pozvana u policijsku stanicu u kojoj je morala i da prenoći. Idući dan joj je sud odredio pet dana pritvora.

Suđenje zbog fotografije na Instagramu

Sledeće nedelje će u Saratovu, na jugozapadu Rusije, biti nastavljeno suđenje fotografu koji je na Instagramu objavio fotografiju duginih zastava, saopštila je nezavisna ruska novinska kuća Mediazona.

Ruski vrhovni sud zabranio je "LGBT pokret" u novembru prošle godine.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track