HAOS NA AERODROMIMA U NEMAČKOJ: Otkazano 1.100 letova zbog štrajka kome su se danas pridružili i radnici obezbeđenja
Foto: EPA/Ronald Wittek

prizemljeni avioni

HAOS NA AERODROMIMA U NEMAČKOJ: Otkazano 1.100 letova zbog štrajka kome su se danas pridružili i radnici obezbeđenja

Planeta -

Osoblje obezbeđenja nekoliko aerodroma u Nemačkoj danas je stupilo u štrajk i očekuje se da će više od hiljadu letova biti otkazano tokom dana.

Radnici obezbeđenja napustili su danas svoja radna mesta na većini velikih nemačkih aerodroma u okviru jednodnevnog štrajka koji ima za cilj da se pojača pritisak na vladu u sporu oko plata, što je dovelo do masovnih otkazivanja letova u Nemačkoj.

Prema procenama aerodromskog udruženja ADV, oko 1.100 letova otkazano je ili odloženo zbog štrajka, kojim je pogođeno oko 200.000 putnika, prenosi nemački Špigel.

Nemački sindikat Ver.di pozvao je radnike da štrajkuju na 11 aerodroma: u Frankfurtu, Hamburgu i Berlinu, Bremenu, Hanoveru, Kelnu, Diseldorfu, Drezdenu, Erfurtu, Lajpcigu i Štutgartu, što je najavljeno i na portalu Aero.rs.

Zahtevi

Ver.di zahteva 2,80 evra više po satu, veće funkcionalne bonuse i bonuse za prekovremeni rad od prvog sata prekovremenog rada za oko 25.000 radnika u industriji širom zemlje. Novi kolektivni ugovor trebao bi da važiti dvanaest meseci. Prema mišljenju poslodavaca, ovi zahtevi značili bi dodatne troškove od 250 miliona evra samo u ovoj godini.

Štajk nije uticao na aerodrom u Minhenu (MUC), kao ni na manje aerodrome u Bavarskoj. Uoči početka štrajka, otkazana su sva poletanja iz Berlina, Hamburga i Štutgarta, iz Kelna je otkazano četiri petine planiranih letova, a u Dizeldorfu trećina.

U Frankfurtu je operater tog najprometnijeg aerodroma u Nemačkoj saopštio da će bezbednosni punktovi van tranzitne zone biti zatvoreni i savetovao putnike da ne dolaze na aerodrom. Međutim, kako navodi AP, postoje veze za prebacivanje putnika, a avio-kompanija Lufthansa (LH) je planirala da obavi veći deo svojih planiranih letova, uključujući interkontinentalne letove, prenosi Tanjug.

Sindikat Verdi traži povišice za 2,80 evra po satu za sve zaposlene i bonuse za prekovremeni rad koji će početi od prvog dodatnog sata, a dosadašnje tri runde pregovora nisu donele dogovor o platama za oko 25.000 radnika obezbeđenja. Udruženje poslodavaca kaže da je ponudilo povišicu od četiri odsto ove godine i tri odsto sledeće godine, kao i ustupke kada se uvedu bonusi za prekovremeni rad. Pregovori bi trebalo da se nastave 6. februara.

Kurir.rs/Špigel/Aeto.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track