DETALJI DRAMATIČNOG SASTANKA U KIJEVU: Zelenski prelomio - ZALUŽNI JE SMENJEN! Čeka se reakcija vojske na frontu
Foto: Youtube/FREEДOM/60 Minutes

DETALJI DRAMATIČNOG SASTANKA U KIJEVU: Zelenski prelomio - ZALUŽNI JE SMENJEN! Čeka se reakcija vojske na frontu

Planeta -

Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni pozvan je u ponedeljak na sastanak u kancelariju predsednika Volodimira Zelenskog gde mu je rečeno da je otpušten, rekla su za CNN dva izvora, i to posle višenedeljnih spekulacija o tenzijama između ukrajinskog lidera i njegovog vrhovnog komandanta.

Zvanično saopštenje nije dato, što znači da je Zalužni još uvek na dužnosti, međutim, očekuje se predsednički dekret, što bi bio najveći vojni potres Zelenskog od početka ruske invazije.

Glasine o sastanku i smenjivanju Zalužnog buknule su u ponedeljak uveče i dale su kredibilitet raskolu koji se smatra da je nastao između predsednika i vrhovnog vojnog komandanta nakon neuspeha ukrajinske kontraofanzive.

Valerij Zalužni
Valerij Zalužnifoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

U ponedeljak je predsednički portparol Sergej Nikiforov rekao za CNN da su glasine o smeni smeni komandanta vojske netačne. Ministarstvo odbrane je takođe objavilo poruku na svojim društvenim mrežama u kojoj je pisalo: „Poštovani novinari, odmah da odgovorimo svima: Ne, to nije istina“. Te tvrdnje Zelenski nije ni pomenuo u svom svakodnevnom obraćanju naciji.

Međutim, prema jednom od izvora, na skupu u svom kabinetu u ponedeljak, kome je prisustvovao i ministar odbrane Rustem Umerov, predsednik je izjavio da je odlučio da razreši vrhovnog komandanta oružanih snaga. Zelenski je naveo kako bi Zalužnom ponudio drugu poziciju, ali je komandant to odbio. Ukrajinski predsednik je tada rekao da činjenica da je Zalužni odbio ponudu nije promenilo činjenicu da je smenjen sa trenutne funkcije.

Volodimr Zelenski
Volodimr Zelenskifoto: EPA/PEPE TORRES

CNN se obratio predsedničkom kabinetu, tražeći dodatne komentare, ali nije dobio odgovor.

Mogući naslednici

Dve osobe se navode kao mogućim naslednici Valerija Zalužnog, rekao je za CNN jedan od izvora, visoki vojni komandant. Jedan od njih je aktuelni načelnik Uprave za obaveštajne poslove odbrane Kirilo Budanov, 38-godišnji general za koga se zna da ima jake veze sa Zelenskim i smatra se da predstavlja novu generaciju vojnih lidera.

Na pitanje CNN-a da li je spreman da postane novi glavnokomandujući Ukrajine, Budanov je to odbacio, sugerišući da je malo verovatno da bi o tome pričao sa medijima da je tako nešto odlučeno.

Kirilo Budanov
Kirilo Budanovfoto: Printskrin / You Tube

Drugi favorit je Aleksandar Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga. Ipak, njegov kabinet nije odgovorio na pitanja CNN-a.

Uprkos neuspehu ukrajinske kontraofanzive da postigne nekakav napredak u povlačenju ruskih snaga na jugu i istoku zemlje, Zalužni je jedan od najpopularnijih lidera u zemlji.

Anketa koju je u decembru objavio Kijevski institut za sociologiju pokazala je da 88 odsto Ukrajinaca podržava generala. Podrška Zelenskom, znatno je niža i iznosi 62 odsto. Istraživanje je sprovedeno nakon što su razlike između dvojice lidera očigledno izbile u javnost.

Aleksandar Sirski
Aleksandar Sirskifoto: Volodymyr Tarasov / Zuma Press / Profimedia

„Baš kao u Prvom svetskom ratu dostigli smo nivo tehnologije koji nas vodi u ćorsokak“, rekao je Zalužni u novembru kada je postalo jasno da su ruska minska polja i teška artiljerija u velikoj meri sprečila uspeh Ukrajine u kontraofanzivi.

Zelenski nije otvoreno kritikovao Zalužnog, ali je na konferenciji za novinare u decembru rekao: „Čekam konkretne vesti sa fronta. Strategija je jasna: imamo razumevanje za naše postupke. Želim da čujem detalje“, preneo je Rojters.

Šta kaže vojska?

Pokrenuta u junu, ukrajinska kontraofanziva bila je glavni napor Ukrajine da otera ruske snage sa teritorija koje su okupirane od 2022. godine, posebno na jugu zemlje. Ukrajina je želela da neprijatelja potisne na jug ka Azovskom moru i podeli ruske snage na dva dela. Ali dobici Ukrajine su bili skromni. Njene snage su pokušale da se potisnu od Orihiva ka Tokmaku, ali su stigle samo do Robotina, nešto više od 20 kilometara južno. Jedan vojnik koga je kontaktirao CNN i koji se trenutno bori oko Avdijevke na istoku, rekao je da je odluka da se Zalužni otpusti greška.

„On je dostojan general. Naša vlada želi da ga svrgne jer im ne odgovara. Izgleda da su nas ‘momci Zelenskog’ odavno prodali“, rekao je vojnik.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track