VETAR ČUPAO PROZORE HOTELA, BACAO AUTOBUSE SA PUTA: Nezapamćena oluja u Norveškoj, zatvorene škole, putevi, mostovi VIDEO
Foto: Printscreen/X

haos

VETAR ČUPAO PROZORE HOTELA, BACAO AUTOBUSE SA PUTA: Nezapamćena oluja u Norveškoj, zatvorene škole, putevi, mostovi VIDEO

Planeta -

Oluja Ingun pogodila je Norvešku, a udari vetra bili su i do 193 km/h. Domaćinstva u centralnim područjima juče ujutro ostala su bez struje, a od udara vetra autobus je izleteo sa puta severoistočno od Bergena.

Niko od 14 putnika u autobusu srećom nije stradao i nije povređen. U nekim delovima Norveške zatvorene su škole, putevi, tuneli i mostovi.

Vetar iščupao nekoliko prozora hotela

Vetar je iščupao nekoliko prozora hotela u Bodu, u okrugu Nordland, gde je policija izdala upozorenje na "opasnost po život". Bodo se nalazi severno od Arktičkog kruga.

Upravnik hotela potvrdio je štetu na hotelu "Radison Blu" od 13 spratova. Šteta je nastala na najvišem spratu zgrade hotela. Oko centra Bodoa postavljen je policijski kordon. Oštećenje je pretrpela i bolnica u Harstradu. Fotografije u norveškim medijima prikazuju platformu za sletanje helikoptera prepunu krhotina.

"Crepovi lete po čitavom gradu i vidljivost je loša", rekao je glasnogovornik grada Oivind Arvola za norvešku televiziju NRK.

Najjača oluja u Norveškoj u posljednjih 30 godina

Oluja, koju su norveški meteorolozi proglasili najjačom koju je zemlja videla u poslednjih 30 godina, pogodila je centralnu Norvešku u sredu. Juče se oluja pomerila prema severu. Meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje Arktika.

Norveški rekord postavljen je u sredu uveče po jačii vetar, javljaju mediji u zemlji. Srednja brzina vetra u Norveškoj bila je ekvivalent uraganu treće kategorije jer je iznosila preko 190 km/h. Meteorolozi kažu da se oluja kreće prema severoistoku i da će se vetrovi početi ubrzo da slabe, piše Sky News.

Bjornar Gasvik, portparol policije u regiji Troendelag, rekao je za norvešku novinsku agenciju NTB da je državna agencija za javnu bezbednost primila između 40 i 50 prijava tokom noći od ljudi pogođenih olujom.

Kurir.rs/index.hr

Bonus video:

02:21

OLUJA DANIJEL KOJA JE POPLAVILA GRČKU, SADA CILJA NA SRBIJU? Meteorolog Todorović otkrio tačnu poziciju ciklona i njegovu METU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track