TERORISTIČKI NAPAD Deset policajaca je mrtvo nakon napada na stanicu, a stepen nasilja u Pakistanu i dalje RASTE
Foto: AP/Km Chaudary

udar

TERORISTIČKI NAPAD Deset policajaca je mrtvo nakon napada na stanicu, a stepen nasilja u Pakistanu i dalje RASTE

Planeta -

Deset policajaca ubijeno je prethodne noći u napadu na policijsku stanicu u severozapadnom delu Pakistana, saopštile su lokalne vlasti.

Napad se dogodio nekoliko dana pre parlamentarnih i lokalnih izbora zakazanih za četvrtak. Nasilje se povećalo uoči glasanja, sa desetinama napada na kandidate ili pristalice stranaka.

"Više od 30 terorista pokrenulo je napad iz tri pravca. Razmena vatre je trajala više od dva i po sata", navela je lokalna policija.

Reč je o policijskoj stanici Čaudvan u okrugu Dera Ismail Kan, deset policajaca je poginulo, a četvoro ranjeno, dodala je policija.

Napadači su nakratko preuzeli kontrolu nad policijskom stanicom, tokom napada koji je počeo oko 1.30 po lokalnom vremenu.

Severozapadni deo Pakistan je odavno meta napada islamističkih grupa. Pakistanski talibani Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) i regionalni ogranak džihadističke grupe Islamska država posebno gađaju tamošnje snage bezbednosti.

Pakistan se već nekoliko meseci suočava sa pogoršanjem bezbednosti, posebno od povratka talibana na vlast u Kabulu u avgustu 2021. godine. Mete napada su područja koja se graniče sa Avganistanom.

Islamabad veruje da su neki od napada planirani sa avganistanskog tla, gde napadači imaju utočište, što Kabul negira.

U 2023. godini ubijeno je više od 1.500 civila, pripadnika snaga bezbednosti i pobunjenika.

To je najveći broj stradalih u poslednjih šest godina, naveo je Centar za bezbednosna istraživanja i studije sa sedištem u Islamabadu.

Izborne kampanje u Pakistanu generalno su obeležene nasiljem. Mnogi kandidati i glasači su u prošlosti bili mete oružanih napada i bombardovanja islamističkih pobunjenika.

(Kurir.rs/ Beta/ Foto: Ilustracija)

Bonus video:

01:41

TERORISTI SE MASKIRALI U POLICIJU, GOVORILI LJUDIMA DA BEŽE U POLJA, A TAMO...Turistički vodič o HORORU na festivalu smrt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track