DIREKTNA PROVOKACIJA KINE Amerika priznala da je naoružavala Tajvan: Poznato koje oružje je isporučeno
Foto: Profimedia / APFootage / Alamy

DIREKTNA PROVOKACIJA KINE Amerika priznala da je naoružavala Tajvan: Poznato koje oružje je isporučeno

Planeta -

Sjedinjene Američke Države su prošle godine poslale na Tajvan još jednu seriju prenosivih protivvazdušnih (MANPAD) raketnih sistema Stinger, objavio je Tajpej tajms .

"Jedinice za odbranu kapitala, kao što su vojna policija, marinci i jedinice specijalnih snaga vojske, imale su prioritet da dobiju oružje, koje je odobreno Zakonom o nacionalnoj odbrani SAD za jačanje sposobnosti odbrane Tajvana" navodi se.

Pored raketa Stinger, najnoviji paket pomoći SAD je takođe uključivao 1.000 topova M240B, 80.000 kompleta borbene opreme, aerostat radarske sisteme, kao i sisteme za obuku raketa Harpun.

Tajvanom upravlja njegova lokalna administracija od 1949. godine kada su preostale snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom (1887-1975) pobegle na ostrvo nakon što su pretrpele poraz u građanskom ratu u Kini. Peking ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija.

SAD su prekinule formalne diplomatske veze sa Tajvanom 1979. i uspostavile odnose sa Kinom. Iako priznaju politiku jedne Kine, SAD su nastavile da održavaju kontakt sa administracijom Tajpeja i daju oružje ostrvu. Prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, SAD su isporučile na ostrvo oružje u vrednosti više od 70 milijardi dolara u poslednjih nekoliko godina.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:30

OD KINE MOŽEMO KUPITI JEDNO DRAGOCENO ZNANJE! Ekonomski stručnjak o manevru kojim je Kina prestigla Ameriku pomoću nje same!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track