KATAKLIZMA POGODILA DEO AMERIKE: Sve potopljeno, slike koje obilaze svet su APOKALIPTIČNE, a NAJGORE tek dolazi (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/Michael Fiala, EPA/Erick Madrid, AP/Damian Dovarganes

tuga

KATAKLIZMA POGODILA DEO AMERIKE: Sve potopljeno, slike koje obilaze svet su APOKALIPTIČNE, a NAJGORE tek dolazi (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Olujni talas koji je sa severa stigao do južnih delova Kalifornije doneo je danas klizišta i velike poplave na područje grada Los Anđelesa, a meteorolozi najavljuju jake kiše i vetrove i za naredna 24 sata.

"Snažni udari vetra i nestanci struje biće manje opasan deo oluje koja će pogoditi jug Kalifornije - rekao je tokom onlajn brifinga u nedelju uveče dr Danijel Svejn, klimatolog sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu" prenosi Njujork tajms.

"Ako ste zabrinuti za sever Kalifornije, ja sam više zabrinut za jug i ono što stiže" rekao je Svejn.

U naselju Studio Siti, vatrogasci su evakuisali šest ljudi iz dve kuće zbog pretnje od snažnog, razornog vodenog talasa, saopštila je vatrogasna služba Los Anđelesa.

poplave, Kalifornija
foto: EPA/Michael Fiala

Oluja je drugi vremenski sistem "Ananas ekspres", ili atmosferska rečna oluja, koja je pogodila državu u protekloj nedelji i stigla baš u trenutku kada je Los Anđeles dočekao slavne ličnosti na dodeli Gremi nagrada muzičke industrije.

poplave, Kalifornija
foto: AP/Damian Dovarganes

Zvaničnici su upozorili da se u naredna 24 sata očekuje najgori deo oluje praćen jakom kišom i predočili su da opasnost ne dolazi prvenstveno od udara vetra na dalekovode ili drveće već od ogromnog vlažnog olujnog fronta u jednom od najnaseljenijih regiona u SAD.

Oblasti Los Anđelesa i Santa Barbare bile su pod visokim rizikom od prekomernih padavina u nedelju i ponedeljak, a prognostičari predviđaju „skoro neprekidnu kišu“ tokom 48 sati.

poplave, Kalifornija
foto: AP/Bront Wittpenn

Izdate su naredbe za evakuaciju za neke od stanovnika tih okruga, kao i za ljude u regionu San Hoze, okrugu Ventura i dve oblasti okruga Los Anđeles koje su prethodno pretrpele šumske požare, što je ogolelo područje učinilo podložnijim klizištima.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track