MAKRONOV ŠEF DIPLOMATIJE OPTUŽIO MOSKVU Francuski humanitarci nastradali u Ukrajini, ruski ambasador POZVAN NA RAZGOVOR
Foto: AP Alexander Zemlianichenko, EPA Stephane De Sakutin Pool, Shutterstock

napeto

MAKRONOV ŠEF DIPLOMATIJE OPTUŽIO MOSKVU Francuski humanitarci nastradali u Ukrajini, ruski ambasador POZVAN NA RAZGOVOR

Planeta -

Dva francuska humanitarna dobrovoljca ubijena su, a tri ranjena u Hersonskoj oblasti Ukrajine 1. februara.

To je pre tri dana potvrdio francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežur. "Ruski varvari napadaju civile u Ukrajini. Dva francuska humanitarca su platila životima za pomoć Ukrajini, a još trojica su povređena", napisao je Sežur na društvenim mrežama.

Francuska će zbog pogibije svojih državljana pozvati ruskog ambasadora na intervju, prenosi Independent.

Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je ubistva "kukavički i sramni čin" i izrazio podršku svim volonterima koji pomažu drugim zemljama.

Bilateralni odnosi između Francuske i Rusije pogoršali su se poslednjih nedelja pošto je Pariz povećao podršku Ukrajini i obećao da će poslati više raketa dugog dometa u Ukrajinu.

Krajem januara Rusija je zvanično osudila „francuske plaćenike“ koji deluju na teritoriji Ukrajine. Putin je rekao da je raketa, koja je oborila ruski avion sa ratnim zarobljenicima, mogla biti ispaljena iz francuskog sistema protivvazdušne odbrane. Francuska optužuje Rusiju za širenje dezinformacija.

Očekuje se da će francuski predsednik posetiti Ukrajinu kasnije ovog meseca. Francusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da očekuje više dezinformacija tokom događaja.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

10:02

FRANCUSKA U STRAHU OD ŠIRENJA RUSIJE NA BALTIK! Stručnjaci: Zaoštreni su odnosi, Makron najavio novu vojnu podršku Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja