PUTINOV RIVAL ĆE BITI ISKLJUČEN SA PREDSEDNIČKIH IZBORA? Nadeždinu žele da odbiju kandidaturu, ostalo mu je malo vremena!
Foto: AP Alexander Zemlianichenko

obrt

PUTINOV RIVAL ĆE BITI ISKLJUČEN SA PREDSEDNIČKIH IZBORA? Nadeždinu žele da odbiju kandidaturu, ostalo mu je malo vremena!

Planeta -

Ruska Centralna izborna komisija (CIK) pronašla je greške u više od 15 odsto potpisa podrške koje je prikupio predsednički kandidat Boris Nadeždin, saopštio je u ponedeljak njegov tim.

Nadeždin, koji se pojavio kao vodeći zagovornik mira uoči predsedničkih izbora u martu, predao je oko 105.000 potpisa CIK-u na pregled prošle sedmice.

Ali u petak, izborni zvaničnici su rekli da su otkrili greške koje izazivaju iznenađenje i pozvali su Nadeždina da pregleda dokumente na sastanku u ponedeljak.

"Radna grupa CIK-a nas je obavestila da su pronašli greške u 15 odsto potpisa koje sam predao 31. januara" napisao je Nadeždin u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Nadeždin je rekao da njegov izborni tim planira da ospori greške koje su otkrili izborni zvaničnici.

Ako mogu da dokažu da se 4.500 od 9.209 potpisa za koje se tvrdi da sadrže greške mogu dokazati validnim, on bi imao pravo da se kandiduje na predsedničkim izborima u martu, saopšteno je.

Boris Nadeždin
foto: Artem Priakhin/SOPA Images/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ruski izborni zakon zahteva od potencijalnih kandidata koji se kandiduju iz stranke bez predstavnika u parlamentu da prikupe 100.000 potpisa podrške.

"Ako Centralna izborna komisija odbije da me registruje kao kandidata, ja ću to osporiti pred Vrhovnim sudom", dodao je Nadeždin.

Konačna lista prijavljenih predsedničkih kandidata očekuje se u sredu.

"Ne slažemo se sa odlukom radne grupe (CIK)", rekao je novinarima.

"Ceo svet je video da smo pošteno skupljali potpise."

Nadeždin, koji se nada da će se kandidovati kao kandidat iz stranke Građanska inicijativa, zabeležio je nalet podrške tokom prošlog meseca.

Dugi redovi su se formirali ispred njegovih predizbornih kancelarija, kako u Rusiji tako i u inostranstvu, dok su se hiljade Rusa za mir nadali da će bezbedno izraziti svoje protivljenje ratu u Ukrajini podržavajući njegovu izbornu kandidaturu.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:08

RUSIJA JE JEDINI ZAŠTITNIK EVROPSKIH VREDNOSTI!! Dimitrijević: Finska shvata da je ulazak u NATO greška, Putin dobija izbore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja