SUNAK NE BRINE ZBOG SEVERNE IRSKE: Britanski premijer vidi "svetliju budućnost" nakon izbora nacionalistkinje na čelo vlade
Foto: lan Lewis Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia

POSETA BELFASTU

SUNAK NE BRINE ZBOG SEVERNE IRSKE: Britanski premijer vidi "svetliju budućnost" nakon izbora nacionalistkinje na čelo vlade

Planeta -

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da Severrnoj Irskoj sledi "svetlija budućnost" nakon ponovnog uspostavljanja vlade u Belfastu posle dve godine političkog zastoja.

Rojters prenosi da je Sunak to izjavio juče tokom posete severnoirskoj prestonici.

Mišel O'Nil
Mišel O'Nilfoto: Kelvin BOYES / AFP / Profimedia

Dan ranije je Mišel O'Nil, kandidatkinja stranke Šin Fejn koja se zalaže za odvajanje Severne Irske od Ujedinjenog Kraljevstva i pripajanje Republici Irskoj, postala prva irska nacionalistkinja na čelu vlade u Belfastu.

Sunak u severnoirskom parlamentu
Sunak u severnoirskom parlamentufoto: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

Posrednik u dogovoru Šin Fejna i probritanske Demokratske unionističke partije (DUP), čija će članica Ema Litl-Pendželi biti zamenica O'Nil, bio je upravo Sunakov kabinet.

- U poslednjih nekoliko dana mi smo postigli značajan napredak ka svetlijoj budućnosti za ovdašnje ljude - poručio je Sunak.

Dogovor o podeli vlasti u Belfastu između irskih nacionalista i probritanskih lojalista ključni je deo mirovnog sporazuma iz 1998. kojim je okončano višedecenijsko nasilje u Severnoj Irskoj.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

03:08

RUSIJA JE JEDINI ZAŠTITNIK EVROPSKIH VREDNOSTI!! Dimitrijević: Finska shvata da je ulazak u NATO greška, Putin dobija izbore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track