SMENJEN GENERAL ZALUŽNI! Aleksandar Sirski novi komandant ukrajinske vojske
Valerij Zalužni, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

SMENJEN GENERAL ZALUŽNI! Aleksandar Sirski novi komandant ukrajinske vojske

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je dosadašnjeg komandanta ukrajinske vojske generala Valerija Zalužnog.

Zelenski je za novog komandanta imenovao generala Aleksandra Sirskog, dosadašnjeg komandanta ukrajinskih kopnenih snaga.

U Telegramu objavi, neposredno pre zvaničnog saopštenja, ispod fotografije na kojoj je sa Zalužnijem, Zelenski je napisao: „Sreo sam se sa generalom Valerijem Zalužnijem. Zahvalio sam mu se za dve godine odbrane Ukrajine. Razgovarali smo kakva je obnova potrebna Oružanim snagama Ukrajine. Razgovarali smo i ko bi mogao da bude u obnovljenom rukovodstvu Oružanih snaga Ukrajine. Vreme za takvu obnovu je sada. Ponudio sam Valeriju Fedoroviču Zalužnom da nastavi da bude u timu - napisao je Zelenski.

"Od danas, novi rukovodeći tim preuzima rukovodstvo Oružanim snagama Ukrajine. Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine", rekao je Zelenski.

General Zalužni je na svom Telegram kanalu, otprilike u isto vreme, napisao: „Zadaci 2022. se razlikuju od onih iz 2024. godine. Zbog toga, svi moraju da se menjaju i prilagođavaju novoj stvarnosti. Upravo smo se sastali sa vrhovnim komandantom. Bio je to važan i ozbiljan razgovor. Odlučeno je da moramo da promenimo naše pristupe i strategiju".

Aleksandar Sirski
Aleksandar Sirskifoto: Volodymyr Tarasov / Zuma Press / Profimedia

Poslednjih dana u ukrajinskim i zapadnim medijima se naširoko raspravljalo o glasinama o mogućoj ostavci vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Konkretno, rečeno je da mu je na sastanku 29. januara Zelenski ponudio samo mesto savetnika vlasti. Iako je, kako je pisao časopis The Economist, Zalužnom ponuđeno i mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, ali je on to odbio.

Mediji su kao verovatne Zalužnijeve naslednike na čelu Oružanih snaga imenovali načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova i komandanta Kopnene vojske Aleksandra Sirskog.

Valerij Zaluzni, Volodimir Zelenski
foto: Printscreen Twitter

Krajem januara ruska spoljna obaveštajna služba izvestila je da su SAD zahtevale da Zelenski ukloni sa vladinih funkcija one zvaničnike koji su izgubili poverenje. Inače, Vašington je obećao da će objaviti dosije o korupciji u okruženju ukrajinskog predsednika.

Prema ruskoj obaveštajnoj službi, Amerikanci na mesto premijera unapređuju ukrajinsku ambasadorku u Vašingtonu Oksanu Markarovu, koja je stekla obrazovanje na Univerzitetu Indijana u Blumingtonu.

Kurir.rs/RIA Novosti

Bonus video:

04:02

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Koprivica: Ukrajina je BIVŠA iz OVA tri razloga! Rakić uzvratio: Samo Rusi koriste taj izraz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track