STIGLI PRVI REZULTATI IZBORA U PAKISTANU Stranka osuđenog bivšeg premijera u vođstvu, sve kasnilo zbog GAŠENJA INTERNETA
Foto: Banaras KHAN / AFP / Profimedia

neizvesno

STIGLI PRVI REZULTATI IZBORA U PAKISTANU Stranka osuđenog bivšeg premijera u vođstvu, sve kasnilo zbog GAŠENJA INTERNETA

Planeta -

Stranka bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa ima blagu prednost na opštim izborima, pokazali su prvi rezultati, nakon kašnjenja u prebrojavanju glasova koje je vlada pripisala gašenju usluga mobilnog interneta.

Izborna komisija Pakistana (ECP) objavila je rezultate za 47 od 265 mesta u Narodnoj skupštini, pri čemu je 17 mesta pripalo Šarifovoj Pakistanskoj muslimanskoj ligi (PML-N), a 14 pristalicama bivšeg premijera Imrana Kana u zatvoru.

Pakistanska narodna partija Bilavala Buto Zardarija, sina ubijene premijerke Benazir Buto, osvojila je 12 mesta. Ostatak je pripao manjim strankama ili nezavisnim kandidatima.

Dok je Kan u zatvoru i njegova partija Tahreek-e-Insaf (PTI) kojoj je zabranjeno učešće na izborima, njegove pristalice su se kandidovale kao nezavisni.

Uoči izbora u četvrtak, analitičari su predvideli da izbori neće doneti jasnog pobednika, što bi samo doprinelo nevoljama zemlje pogođene militantnim nasiljem i dubokom ekonomskom krizom u visoko polarizovanom političkom okruženju.

Očekuje se da će glavna bitka na ovim izborima biti između Kanovih kandidata, čiji je PTI pobedio na prošlim izborima, i stranke trostrukog premijera Navaza Šarifa, PML-N.

Kan smatra da iza progona njegove partije sa ciljem njenog potpunog uništenja stoji moćna pakistanska vojska. Analitičari i Saharifovi rivali uvereni su da Šarif ima podršku generala.

Za 76 godina postojanja Pakistana kao nezavisne države, vojska je direktno ili indirektno dominirala ovom nuklearnom silom, ali je nekoliko godina tvrdila da se ne meša u politiku.

(Kurir.rs/Jutro.hr/ Preneo:T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja