MEDIJI OTKRILI JEZIVE DETALJE: Isplivala pozadina skandala zbog koga je mađarska predsednica HITNO PODNELA ostavku u TV obraćanju
Foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

teška priča

MEDIJI OTKRILI JEZIVE DETALJE: Isplivala pozadina skandala zbog koga je mađarska predsednica HITNO PODNELA ostavku u TV obraćanju

Planeta -

Mađarska javnost opravdano je ogorčena nezamislivom lakoćom kojom je sada već bivša predsednica Katalin Novak (46) oprostila zatvorsku kaznu muškarcu osuđenom za pomaganje pedofilu.

Lokalni mediji objavljuju sve više detalja koji u javnosti izazivaju zgražavanje nad sistemom i gađenje nad seksualnim predatorima.

Žrtve seksualnog zlostavljanja bili su maloletnici smešteni u ustanovi za nezbrinutu decu. Direktor državne socijalne ustanove za decu bludničio je nad najmanje desetoro štićenika od 2004. do 2016. godine dok je jedan od zaposlenih nakon gnusnog čina nagovarao žrtve da ga ne prijave.

Direktor je 2018. osuđen na osam godina zatvora.

Zaposleni je osuđen na tri godine i četiri meseca zatvora jer je nagovarao žrtve da ćute i zataškavao njihovo iskorišćavanje kao seksualno roblje. Novak ga je međutim prošlog aprila pomilovala zajedno sa još 20 osuđenika prilikom dolaska pape Franje u Mađarsku. To je uradila uprkos konstantnom zastupanju tradicionalnih porodičnih vrednosti i zagovaranju zaštite dece.

Sve je otkriveno prošle nedelje.

Novak je u početku odbijala da zvanično objasni odluku, međutim, opozicija je zatražila njenu ostavku, a pred njenom kancelarijom u petak se okupila grupa besnih građana. Dan kasnije je održan ulični protest u Budimpešti na kome je bilo više hiljada osoba.

Nakon toga je Novakova u televizijskom obraćanju podnela ostavku.

- Donela sam odluku o pomilovanju verujući da osuđenik nije zlostavljao decu koju je nadgledao. Pogrešila sam jer je pomilovanje izazvalo sumnju po pitanju nulte tolerancije prema pedofiliji. Danas je poslednji dan da vam se obraćam kao predsednica - rekla je Novak.

Katalin Novak je bivša potpredsednica Fidesa i ministarka za porodicu do imenovanja za predsednicu 2022. godine. Prva je mađarska predsednica i sa 46 godina bila je najmlađa osoba na toj dužnosti.

Građani su za pomilovanje pomagača pedofila prozvali i Judit Vargu koja je u to vreme bila ministarka pravde. Očekivalo se da će Varga predvoditi listu kandidata Fidesa za Evropski parlament na izborima ovog leta.

Varga je u subotu izjavila da će preuzeti političku odgovornost za odobravanje pomilovanja i dala ostavku na svoje mesto poslanika u parlamentu i nosioca liste za evropski parlament.

Novak je bila bliska saradnica premijera Viktora Orbana koji se odmah po otkriću afere distancirao od predsednice. Takođe je krajem nedelje podneo parlamentu ustavni amandman po kome predsednik države neće moći da pomiluje zlostavljače dece i počinioce krivičnih dela nad njima.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

05:27

MOGUĆA OSTAVKA VLADE I VANDREDNI IZBORI! Politički analitičar otkrio: Evo koje PROMENE možemo očekivati ako se to desi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track