NAUČNICI SU PRIMETILI KAKO ČUDNO STVORENJE ISKAČE IZ VODE: Ovako nešto u ŽIVOTU NISU VIDELI (FOTO)
Foto: Čitalac Vijesti

NAUČNICI SU PRIMETILI KAKO ČUDNO STVORENJE ISKAČE IZ VODE: Ovako nešto u ŽIVOTU NISU VIDELI (FOTO)

Planeta -

Jedan od najneobičnijih delfina na svetu otkriven je u Australiji. Morski sisar prekriven neobičnim crno-belim mrljama iznenadio je istraživače sa Univerziteta Sanšajn Koust, koji su se nalazili u zalivu Hervi, na obali Kvinslenda.

"Pred kraj dana, spremali smo se da krenemo i videli kako iz vode iskače nešto neobično, pa smo poželeli da istražimo", izjavila je istraživačica Džordžina Hjums.

Naučni tim je utvrdio da je u pitanju izuzetno redak pegavi delfin, sa genetskom mutacijom koja uzrokuje delimičan gubitak pigmentacije i daje jedinstvenu obojenost.

Delfini su uobičajeno sive boje, a ovom došljaku još se ne zna pol. Delfin ima izraženo leđno peraje i bele pruge na telu i stomaku i kako kažu istražiivači, do sada nije dokumentovana pojava pegavih delfina u Australiji.

Pegavi delfin primećen je još u septembru 2022. godine i od tada ga istraživači "jure". Ovo je jedan od ukupno šest slučajeva u svetu gde su snimljene fotografije pegavog delfina i drugi slučaj koji je zabeležen na celoj južnoj hemisferi.

"Radim u ovom delu sveta već 15 godina i na tri različita kontinenta i nikada nisam video pegavog delfina. Bilo je veoma uzbudljivo pregledati fotografije ovog pomalo mističnog morskog bića", izjavio je Aleksis Levengud, ekolog sa Univerziteta Sanšajn Kost.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track