DA LI EVROPI PRETI APOKALIPSA?! Naučnici otkrili ŠTA nas očekuje na globalnom nivou, pa sve uporedili sa scenariom POZNATOG FILMA
Foto: Reuters

jezivo

DA LI EVROPI PRETI APOKALIPSA?! Naučnici otkrili ŠTA nas očekuje na globalnom nivou, pa sve uporedili sa scenariom POZNATOG FILMA

Planeta -

U filmu "Dan posle sutra" iz 2004., čovečanstvo je uronjeno u jezivu svetsku oluju koja šalje planetu u novo ledeno doba.

I iako je ovo scenario blokbastera iz oblasti naučne fantastike, naučno objašnjenje koje stoji iza svega ovoga je istinito.

Za nekoliko decenija, topljenje glečera moglo bi da blokira Golfsku struju (sistem struja koji donosi toplotu severnoj hemisferi), kažu stručnjaci.

Autori studije, sa Univerziteta u Utrehtu u Holandiji, ne znaju tačno kada će se kolaps desiti, iako je prethodna studija to pokazala već sledeće godine.

"Približavamo se kolapsu, ali nismo sigurni koliko smo blizu", rekao je glavni autor Rene van Vesten, klimatski naučnik i okeanograf sa Univerziteta u Utrehtu.

"Idemo ka prelomnoj tački."

0609771335, Golfska struja, Grenland, led, ledene ploče, globalno zagrevanje
foto: Ulrik Pedersen/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada bi se globalna vremenska nepogoda poput one u gore pomenutom filmu mogla dogoditi je pitanje od milion dolara, prema van Vestenu.

"Nažalost, trenutno ne možemo da odgovorimo na to", rekao je on.

"To takođe zavisi od stope klimatskih promena koje izazivamo kao čovečanstvo."

Golfska struja je deo mnogo šireg sistema struja, zvanično nazvanog Atlantic Meridional Overturning Circulation ili AMOC.

Opisana kao 'transportna traka okeana', ona prenosi toplu vodu blizu površine okeana ka severu – od tropskih krajeva do severne hemisfere.

Kada topla voda stigne do severnog Atlantika (oko Evrope i Velike Britanije, i istočne obale SAD), ona oslobađa toplotu i smrzava se.

Kako se ovaj led formira, so ostaje u okeanskoj vodi.

(Kurir.rs/Daily mail/Preneo: A.N.)

Bonus video:

06:05

ZIMA NIJE PROŠLA, OČEKUJTE USKORO BAR 30 CM SNEGA! Meteorolog Todorović upozorio: Za 10 dana očekujte VREMENSKI PREOKRET

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track