NOVINARI DIGLI DRON IZNAD JAHTE KOJU POVEZUJU S PUTINOM I U SEKUNDI NASTAO HAOS: Pogledajte šta radi posada Šeherezade (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

duga 140 metara i vredna oko 700 miliona dolara

NOVINARI DIGLI DRON IZNAD JAHTE KOJU POVEZUJU S PUTINOM I U SEKUNDI NASTAO HAOS: Pogledajte šta radi posada Šeherezade (VIDEO)

Planeta -

Novinari Radija Slobodna Evropa odlučili su da posete jahtu ‘Šeherezada‘ koju povezuju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ali neposredno nakon što je novinarska ekipa stigla u luku italijanskog grada Karara, gde je brod usidren od trenutka nametanja sankcija, neko je s palube jahte podigao dron, piše News In France.

Inače, ‘Šeherezada‘ je u ruke italijanskih vlasti dospela 5. juna 2022, nešto više od 3 meseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Istraga italijanske finansijske policije pokazala je da vlasnik jahte ima veze s ‘predstavnicima ruske vlade‘.

Mesec dana kasnije saznalo se da je formalni vlasnik broda bivši predsednik Rosnefta, Eduard Kudainatov koji je takođe pod sankcijama EU-a od 3. juna 2022.

11. marta američki list The New York Times izvestio je da američke vlasti povezuju ‘Šeherezadu‘ lično s Vladimirom Putinom. 21. marta 2022. tim opozicionog ruskog političara Alekseja Navaljnog objavio je istragu o jahti, rekavši da su njenu posadu činili zaposleni Federalne sigurnosne službe Ruske Federacije.

Jahta ‘Šeherezada‘, duga 140 metara i vredna oko 700 miliona dolara, u luci je italijanskog grada Karara skoro dve godine. Sve vreme jahta prolazi kroz modernizaciju, na šta je upozorio Financial Times u avgustu 2023. Ali, održavanje i modernizacija broda sprovodi se uz dopuštenje italijanskih vlasti, koje su za njegovog vlasnika napravile odgovarajući presedan iz režima sankcija.

U septembru 2023. je ‘Šeherezada‘ napravila i kratak izlet i napustila dok i uplovila u obližnju marinu. Od trenutka kada su jahtu zadržale italijanske vlasti, posada se promenila te je sada čine britanski državljani, a kapetan jahte je Englez Gaj Benet-Pirs.

Kad je ekipa Radija Slobodna Evropa stigla do luke, s palube jahte lansiran je dron. Takođe, kad su se novinari čamcem približili ‘Šeherezadi‘ posada jahte je izašla na palubu opremljena vatrogasnim šmrkovima i spremna mlazom vode da polije svakog ko bi se brodu previše približio. Čamac s novinarima tada je zaustavila i italijanska policija, ali ona je ekipi ipak dopustila snimanje, kao i da lansiraju svoj dron. Ali čim se to dogodilo, i s palube ‘Šeherezade‘ ponovo je podignut dron, a novinarska ekipa je primetila da nešto ometa rad njihove letelice.

Novinari su uspeli da snime da je s delova jahte oljuštena boja. Inače, novinari i aktivisti koji prate sudbinu zaplenjene imovine ruskih državljana na zapadu, pribojavaju se da će ‘Šeherezada‘ jednog dana jednostavno nestati iz Italije.

Takođe, u luci su primetili još jednu jahtu pod sankcijama - 76 metara dugu ‘Ebony Shine‘ koja pripada sinu predsednika Ekvatorijalne Gvineje Tiodoru Obiangi Mlađem, a pre toga joj je vlasnik bio ruski milijarder Viktor Rašnjikov.

Kurir.rs/Jutarnji

Bonus video:

01:33

OVAKO SADA IZGLEDA JAHTA SADAMA HUSEINA! Iračanima sada služi za piknik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track