ŠOK! SIRSKI PONOSNO MARŠIRAO SA RUSKIM VOJNICIMA: Novi komandant ukrajinske vojske učestvovao u paradi na Crvenom trgu (VIDEO)
Foto: Volodymyr Tarasov / Zuma Press / Profimedia

ŠOK! SIRSKI PONOSNO MARŠIRAO SA RUSKIM VOJNICIMA: Novi komandant ukrajinske vojske učestvovao u paradi na Crvenom trgu (VIDEO)

Planeta -

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak novog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, generala Sirskog iz 1986. godine, kako sa ponosom učestvuje u Paradi, u čast godišnjice Velike Oktobarske socijalističke revolucije.

Novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski učestvovao je u Paradi u čast godišnjice Velike Oktobarske socijalističke revolucije, koja se održala na Crvenom trgu u Moskvi.

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak generala Sirskog iz 1986. godine, kako sa ponosom i uzdignute glave maršira, rame uz rame, sa ruskim vojnicima i nosi crvenu zastavu.

U to vreme, Sirski je bio diplomirani student Moskovske Više kombinovane komandne škole.

Ruski list "Izvestija" stupio je u kontakt sa njegovim kolegom iz studentskih dana sa kojim je zajedno marširao Crvenim trgom kao maturant.

Kolega Aleksandra Sirskog, Andrej Valikov rekao je da se seća Sirskog sa kojim je, tokom studija u Moskovskoj višoj vojnoj komandnoj školi proveo oko godinu dana na raznim kampovima i na terenima gde su se održavale vojne vežbe.

Setio se i parade na Crvenom trgu, gde su diplomci, među kojima je bio i Sirski, marširali pored mauzoleja Vladimira Lenjina. "U istom stroju bili su oficiri i poručnici, mladi i lepi, a onda nas je sudbina sve razdvojila", primetio je Valikov.

Aleksandar Sirski
foto: EPA Yevgen Honcharenko

Aleksandar Sirski je završio vojnu akademiju u Moskvi i služio je u Ukrajini, kada je ona proglasila nezavisnost 1991. godine. Aktivno je učestvovao u ratu u Donbasu tokom prošle decenije. Prema Zelenskom, on je igrao glavnu ulogu u odbrani Kijeva od Rusije 2022. i u ofanzivi na Harkov, kasnije te godine.

Sirski je postao novo prvo lice ukrajinske vojske 8. februara, kada je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Dotadašnji komandant ukrajinskih kopnenih snaga, poznat je po nadimcima "Kasapin" i "General 200", što je oznaka za broj poginulih vojnika, i po tome što je vodio snage u "mašinu za mlevenje mesa" u Bahmutu, ne štedeći ukrajinske vojnike.

General-pukovnik Sirski rođen je u zapadnoj Vladimirskoj oblasti Rusije, kada su i Rusija i Ukrajina bile deo Sovjetskog Saveza.

Njegova porodica i dalje živi u zapadnoj Vladimirskoj oblasti.

Njegov otac je bivši vojnik, majka peva u horu. Oboje su penzioneri. Dok njihov stariji sin ratuje protiv Rusije, roditelji Sirskog svake godine učestvuju u "Besmrtnom puku", a sudeći po majčinoj stranici na društvenim mrežama, ona podržava Rusiju.

Deda novog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine se borio protiv nacizma i poginuo je u Drugom svetskom ratu.

Kurir.rs/RT

Bonus video:

01:32

RUSI NAPADAJU, UKRAJINCI UPADAJU U VATRENI KOTAO Pukovnik: Prekinuće im važan kanal snabdevanja, ostaju im samo OVE DVE OPCIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja