ALARMANTNO STANJE U FRANCUSKOJ: Porastao broj slučajeva jedne od najstarijih polno prenosivih bolesti

ALARMANTNO STANJE U FRANCUSKOJ: Porastao broj slučajeva jedne od najstarijih polno prenosivih bolesti

Planeta -

U poslednjih nekoliko godina Francuska je doživjela nagli porast polno prenosivih bolesti, ali postoji jedna koja raste posebno alarmantnom brzinom - sifilis.

Zbog stalne borbe protiv HIV-a sifilis je dugo bio potisnut na drugo mesto i o njemu se manje govorilo u francuskoj javnozdravstvenoj politici. U međuvremenu je eksplodirao broj slučajeva sifilisa, porastao je za 110 posto između 2020. i 2022. godine.

Prema izveštaju koje je u decembru objavilo francusko zdravstveno telo, polno prenosive bakterijske infekcije (hlamidija, gonoreja i sifilis, za razliku od HIV-a, koji je virus) naglo su porasle u kontinentalnoj Francuskoj između 2020. i 2022. godine.

Iako je hlamidija i dalje najčešća polno prenosiva infekcija, stručnjaci su zabrinuti zbog naglog porasta slučajeva sifilisa. Broj gonokoknih infekcija skočio je u dve godine za 91 posto (44 slučaja na 100.000 stanovnika), dok je sifilis skočio za 110 posto, na 21 slučaj na 100.000 stanovnika, prenosi France 24.

Zašto se to događa?

Lekari kažu da je delimično kriv naučni napredak, posebno u borbi protiv HIV-a. „Ljudi se sve manje štite, delimično zato što se više ne boje AIDS-a, jer naučni napredak znači da je sada moguće voditi nekomplikovan život čak i ako imate HIV“, objasnio je Pjer Tatevin, voditelj Infektivnog odeljenja za bolesti bolnice Rene.

Postoji još jedan razlog za nagli porast sifilisa. „Postalo je veoma lako pronaći seksualne partnere preko aplikacija za upoznavanje. Povećavate broj partnera, a da ne znate ko su, kakve su im navike ili kakva je njihova seksualna istorija“, rekao je Stal, koji vodi Francusko društvom za zarazne bolesti.

Veliki rizik za trudnice

Strah javnosti od sifilisa smanjio se u poslednjih pola veka zahvaljujući sigurnom i vrlo učinkovitom lečenju antibioticima.

„To je, naravno, lek, a nakon što se bolest izleči, nema daljnjih učinaka ili komplikacija ako se infekcija brzo otkrije“, rekao je Stal.

Sifilis je, ako se ne leči, vrlo ozbiljna bolest. Može oštetiti srce, mozak i vid, a može ići tako daleko da uzrokuje gluvoću i paralizu. Infekcija tpkom trudnoće može dovesti do pobačaja ili mrtvorođenčeta. Deca koja prežive do rođenja takođe mogu imati problema s vidom ili sluhom i kašnjenjem u razvoju.

Dok je broj slučajeva sifilisa samo neznatno porastao među heteroseksualnim ženama 2021. i 2022., otprilike tri četvrtine slučajeva sifilisa uključivalo je muškarce koji imaju polne odnose s muškarcima, bez obzira na godinu istraživanja, navodi se u studiji.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track