ŠOK OTKRIĆE U ENGLESKOJ FRAPIRALO NAUČNIKE: Pronađeno JAJE iz antičkog perioda, a njegov sadržaj je IZNENADIO stručnjake (FOTO)
Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

ŠOK OTKRIĆE U ENGLESKOJ FRAPIRALO NAUČNIKE: Pronađeno JAJE iz antičkog perioda, a njegov sadržaj je IZNENADIO stručnjake (FOTO)

Planeta -

U jajetu iz rimskog doba, pronađenom pre nekoliko godina u gradu Ejlsberiju u središnjoj Engleskoj, otkrivena je još postojeća tečnost. Šef iskopavanja sa Oksforda rekao je kako stručnjaci pretpostavljaju da se radi o belancetu i žumancetu koji su spojeni u tečnost.

CT je pokazao tečnost, kao i mehurić vazduha. Skeniranje je obavljeno pre nekoliko meseci kako bi se razjasnilo kako se jaje, verojatno kokošje, može najbolje sačuvati. Jaje je navodno pronađeno u jami ispunjenoj vodom iz koje se nekada crpila voda za proizvodnju piva, a možda je tamo ostavljeno između 270. i 300. godine.

Nije bilo prijatnog mirisa

Ostala jaja koja su takođe tamo otkrivena razbila su se nakon dodira sa vazduhom - pojavila se tečnost prodornog sumpornog mirisa.

"Jaje ima ogroman istraživački potencijal", rekao je Bidulf. Dugo sačuvano jaje otvara pitanje kako se ovakvi predmeti mogu sačuvati, ali i koja vrsta kokoši je posredi i pitanja o držanju i korišćenju kokoši i ptica u rimsko doba.

Osim jaja, tokom iskopavanja od 2007. do 2016. pronađena je i retka korpa u kojoj je možda bio i hleb. Bidulf je rekao da je moguće da su predmeti stavljeni u jamu kao ponuda podzemlju u sklopu pogrebnog obreda.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:28

DUGO SE MISLILO DA JE MISTERIOZNI KRUG U SREDINI RAMSKE TVRĐAVE DŽAMIJA Šok usledio kada su arheolozi otkrili ŠTA JE TO ZAPRAVO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track