NATALIJA JE PREMINULA NAKON ŠTO JE PAR SATI LEŽALA U SNEGU, A NIKO JOJ NIJE POMOGAO: Porodica ljuta, KRIVE POLICIJU zbog OVOGA
Foto: EPA / Pawel Supernak

NATALIJA JE PREMINULA NAKON ŠTO JE PAR SATI LEŽALA U SNEGU, A NIKO JOJ NIJE POMOGAO: Porodica ljuta, KRIVE POLICIJU zbog OVOGA

Planeta -

Ni gotovo tri meseca nakon tragične smrti male Natalije (14) iz Poljske, koja je preminula nakon što je satima ležala u snegu u centru grada, nije poznato kako su tačno kažnjeni policajci koji su satima odugovlačili da krenu u potragu.

Tragedija se dogodila krajem novembra prošle godine, a svi su besni na policiju koja nije promptno reagovala kada je prijavljen nestanak devojčice.

Naime, Natalija je kobnog 28. novembra krenula u školu u Andrihovu, ali joj je na putu ka autobuskoj stanici pozlilo.

Devojčica je pozvala oca i rekla da joj se smračilo ispred očiju, da ne može da hoda i da ne zna gde se nalazi. Natalija se srušila u snegu kod jedne prodavnice i tamo je ležala satima, da niko nije ni obratio pažnju na nju, a policija nije odmah po prijavi krenula u potragu.

Naime, nakon što je javila da joj je pozlilo, otac više nije mogao da je dobije na telefon. Odmah je krenuo da je očajnički traži, prijatelji su mu pomogli, ali pošto nije uspeo da je nađe u gradu od oko 20.000 stanovnika, otišao je u policijsku stanicu oko 10 sati.

Međutim, policija nije odmah krenula u akciju. Da stvar bude još gora, devojčica je ležala u snegu na svega 500 metara od policijske stanice.

Rođak porodice rekao je da je policija prvo terala oca da čeka i onda ga ispitivala umesto da odmah lociraju njen mobilni telefon. Napolju je bilo hladno, oko minus 3 stepena...

Patrola je u potragu krenula tek iza podneva. Nažalost, devojčica je pronađena tek oko 13.30 časova bez svesti. Jedan prolaznik ju je podigao i uneo u radnju. Ubrzo je stigla hitna pomoć koja je teško promrzlu devojčicu prebacila u bolnicu. Nažalost, sutradan je preminula. Rezultati obdukcije su pokazali da je Natalija pretrpela masivno krvarenje u mozgu.

Slučaj je izazvao veliku tugu u Poljskoj i kritike policije i ljudi koji su bezosećajno prolazili pored nje.

Potom je doneta odluka da bude sprovedena istraga i pokrenut je disciplinski postupak protiv četvoro policajaca, kako bi se utvrdilo da li je bilo nemara u vršenju dužnosti, što je moglo da doprinese smrti deteta.

Pre nekoliko nedelja stigla je prva kazna. Policajac koji je primio prijavu od Natalijinog oca "sankcionisan je jer nije adekvatno reagovao". Ipak, nije poznato kako je tačno sankcionisan.

Mediji pišu da je kažnjen još jedan policajac zbog zanemarivanja dužnosti i navodno mu preti otkaz. Treći policajac, koji je bio zadužen za praćenje akcije potrage optužen je za neadekvatno izvršavanje dužnosti. Iako su propusti dokazani, on još nije kažnjen.

Komandir Andrihovskog komesarijata optužen je da je zanemario svoje dužnosti i da nije pravilno obavljao dužnosti, ali je istraga obustavljena zbog njegovog zdravstvenog stanja. Komandir je 31. januara razrešen dužnosti zbog dužeg odsustva, a 1. februara je na raspolaganju regionalnom komandiru policije u Vadovicama.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track