RAT SE SELI U SVEMIR? Amerikanci izneli ALARMANTAN IZVEŠTAJ: "Rusija ima NUKLEARNO ORUŽJE, ne znamo šta da radimo"
Foto: Shutterstock

zapad u strahu

RAT SE SELI U SVEMIR? Amerikanci izneli ALARMANTAN IZVEŠTAJ: "Rusija ima NUKLEARNO ORUŽJE, ne znamo šta da radimo"

Planeta -

"Sjedinjene Američke Države informisale su Kongres i svoje saveznike u Evropi o ruskom napretku u novom nuklearnom oružju u svemiru dizajniranom da ugrozi američku ekstenzivnu mrežu satelita."

To je početak glavne priče koju donosi New York Times, koja ukazuje da je pojam ‘geopolitički sukob‘ možda već pomalo zastareo jer se globalni sukob, koji je eksplodirao nakon invazije Putinovog režima na Ukrajinu, izgleda seli u svemir.

Ugledan američki list odmah uz tezu kako Rusija ima razvijeno nuklearno oružje za svemir donosi pojašnjenje kako njime mogu da uništavaju civilnu i vojnu komunikacijsku infrastrukturu i da ugroze obaveštajni nadzor, kao i da ugroze funkcionisanje američkih zapovednih centara.

"U ovome trenutku Sjedinjene Države nemaju mogućnost da odbrane svoje satelite od takvog oružja", poručuje neimenovani bivši zvaničnik u NYT-u.

Otvara se pitanje da li se sprema Rusija da napusti sporazum iz 1967. godine koji zabranjuje nuklearno oružje u orbiti. U ovom trenutku još ne postoje informacije o tome koliko je Rusija blizu lansiranja nuklearnog naoružanja u svemir.

Do informisanja Kongresa i evropskih saveznika došlo je nakon mističnog poziva republikanskog predstavnika Majkla Tarnera, Predsednika Intelidžens Komitea, da Bela kuća deklasificira informacije, bez da je objasnio o čemu se tačno radi.

Ofek 16, satelit, lansiranje, Izrael
foto: Youtube prtscr / SCI News

Imamo, dakle, situaciju u kojoj Sjedinjene Države teško kontrolišu rast vojnih napetosti s Kinom, nejasno je kako će završiti krvavi sukob u Ukrajini u kojem je davno prebrojano više od 500.000 žrtava, dok se iz nedelje u nedelju množi broj teritorija u kojima je nužna vojna intervencija Amerike zbog izraelske odmazde u Gazi (Iran, Irak, Sirija, Jemen, Liban…), a iznenada je svet dobio informaciju da se nešto priprema na rubu univerzuma. Sve to dogodilo se za vreme mandata Džoa Bajdena, čija je administracija navodno besna jer je Tarner zatražio deklasifikaciju.

"Zabrinutost oko postavljanja nuklearnog oružja u svemir seže 50 godina unazad; čak je bila i tema epizode Zvezdanih staza u kasnim 1960-ima, baš kad je ugovor stupio na snagu. Sjedinjene Američke Države eksperimentisale su s verzijama tehnologije, ali ih nikad nisu primienile. Rusija je decenijama razvijala svoje svemirske sposobnosti. Američki vojni zvaničnici upozorili su da se i Rusija i Kina kreću prema većoj militarizaciji svemira, dok sve tri supersile rade na načinima da zaslepe druge. Izveštaj objavljen prošle godine istakao je ruski razvoj oružja za zaslepljivanje drugih satelita, ali je napomenuo da se Rusija suzdržala od korišćenja celog niza protivsatelitskih sposobnosti koje je razvila. Postavljanje nuklearnog oružja u svemir bilo bi značajan napredak u ruskoj tehnologiji i potencijalno dramatična eskalacija. Ugovor o svemiru zabranjuje nuklearno oružje u svemiru, ali Rusija izlazi iz mnogih ugovora o kontroli naoružanja iz Hladnog rata, smatrajući ih ograničenjem svog najvažnijeg izvora vojne moći", piše New York Times.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track