"VOJNICI ZAPADA ĆE IĆI U RAT": Iscrpljeni vojnici sa najbitnijeg uporišta imaju jasnu poruku koja se MNOGIMA NEĆE SVIDETI
Foto: - / Sputnik / Profimedia

Zabrinjavajuće

"VOJNICI ZAPADA ĆE IĆI U RAT": Iscrpljeni vojnici sa najbitnijeg uporišta imaju jasnu poruku koja se MNOGIMA NEĆE SVIDETI

Planeta -

Objavljen je šokantan izveštaj iz Avdijevke, grada na istoku Ukrajine koji ruske snage pokušavaju da osvoje mesecima i pretvorile ga u ruševine.

Prema poslednjim informacijama Bi-Bi-Si-ja pad Avdijevke je samo pitanje vremena.

Čovekova ruka je izgledala neprepoznatljivo. Kao slomljena i natučena breskva. „Ili kao kamen“, rekao je hirurg ukrajinske vojske, lupkajući smrznutim prstima.

Bio je to drugi slučaj promrzlina koji je lečio tog jutra, stojeći pored improvizovanog operacionog stola, skrivenog u maloj kući u blizini ruševina ukrajinskog grada Avdijevke na liniji fronta.

„Verovatno će izgubiti obe ruke“, rekao je hirurg mršteći se.

Branioci su iscrpljeni i frustrirani

Kako se ruska invazija bliži kraju svoje druge godine, raspoloženje među ukrajinskim braniocima se pogoršava. Iscrpljenost, frustracija zbog nedostatka oružja i spoznaja da neće biti brze vojne pobede - sve uzima svoj danak.

„Moj najbolji prijatelj je jutros ubijen“, vikao je jedan bradati vojnik, uz kišu psovki i nalet hladnog vazduha, dok je upadao na zadnja vrata u dobro skrivenu poljsku bolnicu 47. brigade.

Nekoliko trenutaka kasnije, još dva ranjena muškarca su uvedena u drugi ulaz. Vadim (48) je tog jutra pogođen gelerima u nadlakticu dok je njegova jedinica napala rusku poziciju u Avdijevki.

„Tamo je veoma teško“, rekao je dok je hirurg, stariji poručnik po imenu Vitalij, došao da pogleda ranu i dva vojna lekara su presekla Vadimovu prljavu uniformu. „Nemamo dovoljno oružja, koje nam je preko potrebno“, dodaje on.

„Neprijatelj ima sve, a mi gotovo ništa“

"Teško je. Neprijatelj ima mnogo svega, svaku opremu, a mi nemamo skoro ništa", rekao je drugi ranjenik, 24-godišnji Andrij, pre nego što se trgnuo od bola. Ruska artiljerijska granata pogodila je njegov rov preko noći, komad gelera probio mu skočni zglob.

Hirurg Vitalij je pre rata radio u dečijoj bolnici. Umorno je pričao o svom iskustvu kada su mu prošle godine amputirani udovi tokom neuspele ukrajinske kontraofanzive na ruska minska polja, i o naizgled beskrajnoj rehabilitaciji gelera.

„Ako Zapad ne poklekne...“

„Pozivam Zapad da bude odlučniji u pomoći Ukrajini, jer ako to ne učini, pre ili kasnije će njihovi vojnici morati da se bore protiv ovog zla koje je zahvatilo našu zemlju“, rekao je on.

Dalje na sever, dva ogromna ukrajinska tenka protutnjala su niz seoski put zamazan i snegom, a zatim skrenula kroz još jedno teško oštećeno selo i krenula ka najbližim ruskim linijama, udaljenim možda dva kilometra.

Grad se sprema da padne

Posle višemesečnih borbi, čini se da su snage Kremlja blizu ruševina Avdijevke, a neki ukrajinski vojnici su privatno priznali da bi grad, poprište nekih od najžešćih borbi do sada, mogao pasti svakog trenutka.

„Uznemireni smo“, rekao je ukrajinski oficir Aleksij iz ukrajinske 110. mehanizovane brigade, stojeći pored ogromnog pokretnog topa dok je u daljini tutnjao zvuk ruskih pušaka.

Pokretni top češke proizvodnje ima magacin koji sadrži 36 granata koje se mogu ispaljivati jedna za drugom. Međutim, dok je prošle godine rutinski ispaljivao 80 granata dnevno na ruske položaje oko Avdijevke, to više ne čini.

„Trenutno imamo dve granate, ali nemamo (eksplozivna) punjenja za njih... tako da ne možemo da ih ispalimo“, rekao je Aleksij. On je sugerisao da je nestašica municije bila široko rasprostranjena i da je imala dramatičan uticaj na borbe u Avdijevki.

"Dečaci u gradu imaju samo oružje"

„Osećamo veliku odgovornost za naše momke koji se trenutno bore u gradu, naoružani samo jurišnim puškama. On je situaciju uporedio sa početkom 2022. godine, kada je takođe nedostajalo municije i kada je ranjen.

Zabrinut sam da ćemo i sada imati veliki broj žrtava, čemu sam tada svedočio u vojnoj bolnici“, rekao je Oleksij.

U poljskoj bolnici sada su dva nova ranjena previjana. Starac Vadim je ustao kao da će otići. Tvrdi da je spreman da se vrati svojim drugovima u rov, ali je doktor insistirao da mora da sačeka najmanje nedelju dana.

"Naši borci su odlučni"

Hirurg Vitalij se podsmevao ideji da neki ukrajinski vojnici mogu namerno dobiti promrzline kako bi izbegli paklene uslove na linijama fronta.

"To je apsurd. Morao bi da bude potpuni idiot. Nemamo takvih dezertera i nikada se nisam susreo sa takvom situacijom. Naprotiv, naši borci su odlučni da ostanu", rekao je on.

„Ali uslovi su ekstremni i oni moraju da sede u rovovima bez peći na -15 ili -20, jer će svaka toplota biti vidljiva (Rusima) kroz termovizijske uređaje“, dodaje on.

Pad Avdijevke je pitanje vremena

Niko neće braniti gomile ruševina i spaljenog gvožđa u Avdijevki, izjavio je juče portparol ukrajinskih oružanih snaga u regionu Tauri Dmitro Lihovi. Prema njegovim rečima, prioritet vojne komande je očuvanje života branilaca tog porušenog grada na istoku Ukrajine.

Podsetimo, ruske snage već mesecima pokušavaju da osvoje Avdijevku, strateški važan grad na istoku Ukrajine. U poslednje vreme Rusi su dosta napredovali i prekinuli su nekoliko važnih puteva snabdevanja. Očekuje se da će pad Avdijevke biti pitanje dana, a ako i kada do njega dođe, biće to prvi ukrajinski grad koji su Rusi zauzeli za osam meseci.

„Najvažnije je spasiti živote vojnika“

„U trenucima kada situacija na liniji fronta postaje izuzetno teška, najvažnije je spasiti živote vojnika i odvesti ih na drugu liniju fronta. Moramo biti fleksibilni i manevrisati kako bismo vojnike sačuvali za dalja borbena dejstva, za oslobođenje. ukrajinske teritorije“, rekao je Lihovi danas, preneli su ukrajinski mediji. Njegove reči se na proukrajinskim Telegram kanalima tumače kao najava povlačenja ukrajinskih snaga iz Avdijevke.

Portparol je rekao da uništavanje Avdijevke i okolnih naselja pokazuje u šta se druga ukrajinska sela i gradovi mogu pretvoriti ako se linije fronta pomere na zapad.

Portparol je tvrdio da je komanda vojske pripremila rezervne rute snabdevanja u slučaju da ruske snage preseku glavni logistički put u gradu. Međutim, značajno je dodao da Oružane snage iz bezbednosnih razloga ne komentarišu situaciju u Avdijevki u realnom vremenu, što znači da je ovaj pravac možda već presečen, o čemu se nezvanične informacije već šire na proukrajinskim Telegram kanalima.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track