FBI RASKRINKAO FATALNU INFLUENSERKU KRISTINU (32): Zaradila bogatstvo, a kažu da bi bez nje bi rat u Ukrajini bio drugačiji (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

FBI RASKRINKAO FATALNU INFLUENSERKU KRISTINU (32): Zaradila bogatstvo, a kažu da bi bez nje bi rat u Ukrajini bio drugačiji (FOTO)

Planeta -

Instagram 32-godišnje Kristine Puzireve prepun je snimaka koji se i inače mogu videti kod mnogih ‘travel influensera‘ koji putuju po svetu - ona tamo pozira ispred bale sena, drži muškarca za ruku dok ga vodi do veličanstvene znamenitosti koja je sada ruševina i vežba jogu u blistavoj prirodi.

Jedino što ovaj slučaj čini zanimljivim je kontekst. Puzireva je, naime, pre dva dana pred američkim sudom priznala krivicu za pranje novca u multimilionerskoj zaveri u sklopu koje je slala milione dolara vredne američke elektronske komponente u Rusiju za projektile i bespilotne letelice. Prema tužiocima, prala je novac u ime nekoliko lažnih tvrtki iz Bruklina kako bi isporučila elektroniku poreklom iz SAD-a subjektima u Rusiji.

Kristina Puzireva
foto: Printscreen/Instagram

Slučaj je jedan od mnogih koordiniranih kroz radnu skupinu KleptoCapture Ministarstva pravosuđa SAD-a, koja je stvorena da sprovede sankcije, izvoznih ograničenja i drugih mera kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koja je započela 2022. godine, kako je prenela agencija Reuters.

Dobar posao u SAD-u

Puzireva je krajem oktobra optužena za krijumčarenje, zaveru za kršenje sankcija i zaveru za prevaru.

"Kristina Puzireva i optuženici navodno su kupili i poslali milione dolara u elektronici iz SAD-a kako bi podržali Kremlj u njegovim napadima na Ukrajinu koji upravo traju. Njena zavera pranja novca bila je povezana sa 298 isporuka ograničene tehnologije, u vrednosti od 7 miliona dolara, na rusko bojište", rekla je Erin Kigan, posebna agentkinja zadužena za istragu, u saopštenju za izdanje američkog Ministarstva pravosuđa u ponedeljak, prenosi Vice.

Svet počiva na poluvodičima, a mnoge od najboljih na svetu proizvode i američke firme. Čipovi su vitalni za vojsku svake zemlje, a Rusija je potrošila goleme količine svojih zaliha na projektile, bespilotne letelice i drugo oružje u svom ratu u Ukrajini. Nakon što je Moskva pokrenula invaziju punog opsega 2022. godine, Vašington, kao i ceo Zapad, pooštrio je sankcije protiv zemlje. Ali uprkos ovim trgovinskim ograničenjima, nedavno proizvedeni američki poluvodiči nastavili su da se pojavljuju u ruskom oružju u Ukrajini.

Kristina Puzireva
foto: Printscreen/Instagram

Slučaj protiv Puzireve i njezinih saradnika otkriva kako su neke elektronske komponente stigle u inostranstvo. Puzireva i njen suprug Nikolaj Golcev, oboje kanadsko-ruski državljani, živeli su u Montrealu u Kanadi i poslovali sa Salimdzhonom Nasriddinovim, rusko-tadžikistanskim državljaninom iz Bruklina. Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, par bi doleteo u Njujork iz Kanade, kupili bi elektroniku preko lažnih kompanija, a zatim bi je poslali u Rusiju. Mnogi isporučeni delovi imali su serijske brojeve, što je olakšalo povezivanje delova i pošiljki sa zavereničkom trojkom.

Trojka je uhapšena krajem oktobra prošle godine. Prema agentima FBI-a, Puzireva i njezin suprug zaradili su mnogo novca dostavljajući elektroniku u Rusiju. Prema sudskim dokumentima, ona se jednom požalila da je morala da otvori 80 različitih računa za čuvanje 3 miliona dolara za saradnika.

"Prsti me već bole od laptopa", napisala je Puzireva u poruci suprugu iz 2023.

Kristina Puzireva
foto: Printscreen/Instagram

Pozirala dok su projektili padali na Mikolajiv

"Puno novca?", odgovorio je on. "Obogatićemo se", dodao je. Kad su agenti izvršili pretres u njenoj sobi u hotelu u Njujorku, zaplenili su 20.000 dolara u gotovini.

Motherboard, tehnološka rubrika Vice Newsa, pronašla je njen Instagram profil, na kojem je profilna fotografija ista kao i na Fejsbuk profilu koji su drugi novinari povezali s njom. Profil nije ažuriran od 21. oktobra, otprilike deset dana pre hapšenja. U nedeljama koje su prethodile trenutku kada je uhvaćena, odavala je sliku para koji živi san influensera i putuje svetom, dok s druge strane zgrću profit pomažući Rusiji da izbegne sankcije.

Na jednom nizu fotografija Puzireva pozira ispred crkve u Bergamu u Italiji. Na drugoj je pozirala na Bruklinskom mostu, leđima okrenuta kameri i širom raširenih ruku. U selfiju od 22. juna 2022, istog dana kada je sedam ruskih projektila palo na ukrajinski grad Mikolajiv, pozirala je i fotografisala se u jednom tržnom centru.

Puzireva je priznala krivicu, ali još nije osuđena. Njen suprug i Nasriddinov još čekaju suđenje.

Kurir.rs/Jutarnji

Bonus video:

01:44

FBI postavio zamku kriminalcima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track