ODIHR: Vest o smrti Navaljnog tragedija, odmah pokrenuti kredibilnu istragu
Foto: Profimedia

ODIHR: Vest o smrti Navaljnog tragedija, odmah pokrenuti kredibilnu istragu

Planeta -

BEOGRAD - Zvanilčno objavljivanje smrti u zatvoru vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog je tragedija koja prati godine nepravednog zatvora i uskraćivanja njegovih prava, saopštila je Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava ( ODIHR).

"Duboko sam tužan zbog vesti o smrti Alekseja Navaljnog. Od samog početka, zatvaranje Navaljnog je bilo fundamentalno kršenje prava na izražavanje neslaganja, kao i prava na pravično suđenje", rekao je direktor ODIHR-a Mateo Mekači.

Kancelarija je pozvala ruske vlasti da odmah pokrenu i kredibilnu istragu o okolnostima u kojima je umro i da predstavnicima gospodina Navaljnog omoguće pun pristup.

"ODIHR osuđuje zatvaranje bilo kojeg opozicionog političara samo zbog izražavanja svojih političkih stavova i poziva na njihovo puštanje iz pritvora. Pravosudni sistemi moraju ostati nezavisni od politike i nikada ne moraju biti instrumentalizovani da ućutkaju glasove neslaganja", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da su se sve države OEBS-a obavezale da će poštovati prava zatvorenika i da će garantovati pravo na pravično suđenje i nezavisnost pravosuđa.

"Države su se posebno obavezale da garantuju pravičnu i javnu raspravu od strane nadležnog, nezavisnog i nepristrasnog suda osnovanog zakonom", saopštila je kancelarija.

Kurir.rs / Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track