OVO JE GENERAL ANDREJ MORDVIČEV, KOMANDANT KOJI JE ZAUZEO AVDIJIVKU: Britanci ga dva puta proglasili MRTVIM! (FOTO)
Andrej Mordvičev, Foto: Printscreen Telegram

OVO JE GENERAL ANDREJ MORDVIČEV, KOMANDANT KOJI JE ZAUZEO AVDIJIVKU: Britanci ga dva puta proglasili MRTVIM! (FOTO)

Planeta -

Komandant Centralnog vojnog okruga, general-pukovnik Andrej Mordvičev koji je u aprilu i maju 2022. godine komandovao napadom i zauzimanjem Mariupolja, ostaće upamćen i po tome što su njegove trupe posle dve godine od početka rata u Ukrajini uspele da zauzmu Avdijivku, utvrđeno uporište ukrajinske vojske iz koga je napadan Donjeck, piše TV Front..

Portal je o Mordovičevu pisao baš 17. februara 2023. godine kada je na mestu komandanta Centralnog vojnog okruga nasledio nadasve čuvenog Aleksandra Lapina, koji je nekoliko puta optužen za nesposobnost.

Tada je Mordovičev bio general-potpukovnik i komandant 8. gardijske kombinovane armije Južnog vojnog okruga, koja je jedna od najzaslužnijih što je ruska vojska na početku rata posle tenkovske bitke u prvim danima ruske invazije zauzela Herson.

Sredinom februara 2023. imenovan je za komandanta trupa Centralnog vojnog okruga (CVO), što je proizilazlo iz podataka Jedinstvenog državnog registra Pravnih lica,

general Andrej Mordvičev, Andrej Mordvičev
foto: Printscreen Telegram

Od 2017. do 2022. godine mesto komandanta Centralnog vojnog okruga zauzimao je general-pukovnik Aleksandar Lapin, koji je učestvovao u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i dobio titulu Heroja Rusije.

U martu 2022. u zapadim medijima, posebno britanskim, pisalo je da je Modričev ubijen 19. marta 2022.

Modričev je zatim ponovo "oživeo" za vreme bitke u Marijupolju, pa nakratko "umro", pa opet "oživeo" i od tad o njemu nije bilo ni reči.

Andrej Mordvičev, general Andrej Mordvičev
foto: Printscreen Telegram

Mordvičev je rođen 1976. godine, završio je Višu tenkovsku komandnu školu. 2018. godine bio je prvi zamenik komandanta i načelnik štaba 41. kombinovane armije Centralnog vojnog okruga.

Prema rečima šefa Čečenije Ramzana Kadirova, kao komandant 8. armije učestvovao je u oslobađanju Mariupolja u proleće 2022. godine tokom specijalne vojne operacije (SVO) Ruske Federacije u Ukrajini.

Kurir.rs/TV Front

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track