"ONO ŠTO SE DEŠAVA U GAZI NIJE RAT, VEĆ GENOCID": Predsednik Brazila "osuo paljbu" po Izraelu, a onda ih uporedio sa HITLEROM
Foto: AP/Tsafrir Abayov

teške reči

"ONO ŠTO SE DEŠAVA U GAZI NIJE RAT, VEĆ GENOCID": Predsednik Brazila "osuo paljbu" po Izraelu, a onda ih uporedio sa HITLEROM

Planeta -

Predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva je danas optužio Izrael za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze, povlačeći paralelu sa istrebljenjem Jevreja koje je počinio režim Adolfa Hitlera.

"Ono što se dešava u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid", rekao je Lula novinarima u Adis Abebi, u Etiopiji, gde prisustvuje samitu Afričke unije.

Brazilski lider, veteran levice istakao je da to nije rat između dve vojske, već rat visoko pripremljenih vojnika protiv žena i dece.

"Ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije se desilo nikada u istoriji. U stvari, desilo se pre, kada je Hitler odlučio da pobije Jevreje", rekao je predsednik Brazila.

Ta izjava je jedna od najoštrijih koju je u vezi sa ratom u Pojasu Gaze dao predsednik Brazila, čija zemlja trenutno predsedava grupi G20.

On je prvobitno osudio i napade Hamasa 7. oktobra na Izrael, označivši ih "terorističkim aktom", ali je od tada vrlo kritičan u odnosu na izraelsku vojnu kampanju osvete.

U napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra ubijeno je više od 1.160 ljudi, većinom izraelskih civila, po podacima Frans presa.

Tada je odvedeno u Gazu oko 250 talaca, od kojih je 130 i dalje zatočeno.

U izraelskoj ofanzivi koja je potom usledila ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca, većinom žena i dece, po podacima tamošnjeg ministarstva koje kontroliše Hamas.

(Kurir.rs/ Beta)

Bonus video:

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track