SNEŽNA KATASTROFA U AVGANISTANU: Materijalna šteta ogromna, sumanja se da je u odronu poginulo NAJMANJE 25 LJUDI
Foto: Profimedia

kolaps

SNEŽNA KATASTROFA U AVGANISTANU: Materijalna šteta ogromna, sumanja se da je u odronu poginulo NAJMANJE 25 LJUDI

Planeta -

Najmanje 25 osoba poginulo je a osam je povređeno u odronu izazvanom jakim snežnim padavinama na severoistoku Avganistana, saopštilo je danas Ministarstvo za upravljanje katastrofama.

"Zbog odrona oko 25 naših građana je poginulo a osam je povređeno", rekao je portparol ministarstva Džanan Sajek, u video snimku.

On je rekao za Frans pres da bi bilans poginulih mogao da raste i da je uništeno ili teško oštećeno od 15 do 20 kuća.

U odronu sinoć prekrivene su kuće u selu Nakre, u provinciji Nuristan. Zbog visokog snega spasilačke ekipe sporo stižu, pošto je blokiran jedan od glavnih puteva koji vodi do provincije Nuristan. Nuristan je provincija koja se graniči sa Pakistanom, i većim delom je prekivena šumama i planinama Hindu Kuša.

Na severnom planinskom delu Avganistana svake godine se događaju lavine ili odroni koji su dodatno opasni zbog toga što spasilačke ekipe nemaju dovoljno opreme za njihovo raščišćavanje.

Sneg je sa velikim zakašnjenjem pao ove godine u zemlji naviknutoj na vrlo jake zime u planinskim delovima, što je novi znak snažnog uticaja klimatskog zagrevanja.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

01:16

PAO GRAD VELIČINE BEJZBOL LOPTE, METEOROLOZI IZDALI ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE! Oluja odnela 4 života, zgrade sravnjene sa zemljom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track