EVO ŠTA RADI ZELENSKI POSLE PADA AVDIJEVKE: Ukrajinski predsednik uručuje priznanja, a njegova vojska slabija nego ikad (FOTO)
Foto: Printscreen Twitter

RAT U UKRAJINI

EVO ŠTA RADI ZELENSKI POSLE PADA AVDIJEVKE: Ukrajinski predsednik uručuje priznanja, a njegova vojska slabija nego ikad (FOTO)

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je severoistočni sektor linije fronta gde se sastao sa vojnicima koji se bore protiv invazijskih ruskih snaga, saopštila je njegova kancelarija, prenosi Rojters .

Zelenski je obišao komandno mesto brigade koja brani Kupjansk, grad koji je od sredine jeseni bio meta pojačanih ruskih napada.

Grad oslobođen 2022.

Grad su oslobodile ukrajinske snage 2022. godine nakon početne okupacije ruskih trupa nakon invazije 24. februara te godine.

Kijev kaže da Moskva nije odustala od ideje da povrati kontrolu nad Kupjanskom, koji se nalazi u blizini drugog po veličini ukrajinskog grada, Harkova.

Tokom svog putovanja, Zelenski je sa komandantom brigade razgovarao o snabdevanju tog sektora opremom i municijom. On je uručio i priznanja veteranima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Posle neuspele ukrajinske kontraofanzive 2023. godine, ruske trupe su pojačale ofanzivu duž istočne linije fronta.

Ukrajina je tokom vikenda saopštila da je povukla svoje trupe iz razorenog istočnog grada Avdijevke kako bi izbegla više žrtava i opkoljavanje od strane ruskih snaga. Zauzimanje Avdijevke označilo je najveću pobedu Rusije na bojnom polju od zauzimanja Bahmuta u maju 2023.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track