"IMATE ROK DO RAMAZANA" Najoštrije upozorenje Izraela od početka rata SPREMA SE JURIŠ NA POSLEDNJE UPORIŠTE HAMASA
Foto: AP Hatem Alij

moguća katastrofa

"IMATE ROK DO RAMAZANA" Najoštrije upozorenje Izraela od početka rata SPREMA SE JURIŠ NA POSLEDNJE UPORIŠTE HAMASA

Planeta -

Beni Ganc, član ratnog kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, upozorio je da će Izrael pokrenuti kopnenu ofanzivu na grad Rafu ukoliko do ramazana ne budu oslobođeni svi izraelski taoci koje Hamas drži u Gazi, a koji su oteti u napadu od 7. oktobra!

To je dosad najoštrije upozorenje dok izraelska vojska nastavlja sa operacijama u Pojasu Gaze gde je prema palestinskim navodima poginulo skoro 30.000 ljudi, među kojima su polovina žene i deca, dok je skoro 70.000 ranjeno.

IZBOR NA HAMASU

- Svet bi trebalo da zna i vođe Hamasa trebalo bi da znaju: Ako do ramazana taoci ne budu kod svoje kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i u oblasti Rafe - rekao je Ganc koji je bivši šef izraelske vojske.

Ganc je dodao da onima koji kažu da je ta cena suviše visoka poručuje da Hamas ima izbor - mogu da se predaju i oslobode taoce i civile u Gazi i tako mogu da proslave praznik ramazan. On je govorio na Kongresu predsednika glavnih američkih jevrejskih organizacija okupljenih u Jerusalimu.

Sveti muslimanski mesec ramazan treba da počne 10. marta.

Uprkos pozivima dela međunarodne zajednice, podsetimo, vlada Benjamina Netanjahua je odlučna da pokrene ofanzivu na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze, uz zatvorenu granicu sa Egiptom, gde se nagomilalo 1,4 miliona Palestinaca bežeći od izraelske ofanzive. Većina raseljenih u tom gradu živi u izuzetno teškim uslovima.

Ganc je rekao da će ofanziva biti sprovedena koordinisano i u sklopu dijaloga sa Amerikancima i Egipćanima tako što će se olakšati evakuacija civila da bi se sveo na minimum "koliko je moguće" broj civilnih žrtava. Ranije je objavljeno da se Egipat priprema za prihvat velikog broja Palestinaca u ograđeni prostor nedaleko od granice, ali su vlasti u Kairu to demantovale, objavio je BBC.

Ujedinjene nacije su nedavno upozorile da bi izraelska kopnena ofanziva na Rafu mogla "dovesti do pokolja":

- Vojne operacije u Rafi mogle bi dovesti do pokolja u Pojasu Gaze i mogle bi da zakucaju poslednji ekser u kovčeg humanitarne pomoći koja je već na izdisaju. Nedostaju nam bezbednosne garancije, zalihe pomoći i kadrovski kapacitet da bi se ova operacija održala. Vlada Izraela ne može nastaviti da ignoriše ove pozive - rekao je šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.

U jeku poziva da se Izrael suzdrži od napada na Rafu, razgovori o primirju u kojima učestvuju Izrael, SAD, Egipat i Katar završeni su u Kairu bez značajnog napretka. OČAJ DOKTORA U BOLNICAMA

Doktori u bolnicama širom Gaze suočeni su s nedostatkom osnovnih sredstava za pomoć pacijentima. Operišu ranjene bez anestezije i nemaju sredstava za tretiranje rana.

- Zbog toga što nemamo medikamenata za ublažavanje bolova ostavljamo pacijente da vriše satima - rekao je jedan od doktora za BBC.

Svetska zdravstvena organizacija je situaciju u Pojasu Gaze opisala kao "nezamislivu". U saopštenju se navodi da 23 bolnice uopšte ne funkcionišu dok njih 12 delom rade, a jedna je pred zatvaranjem. Formirane su četiri poljske bolnice, ali njihovi kapaciteti su popunjeni sa preko 300 odsto.

- Izraelski vazdušni udari i nedostatak medicinske opreme učinili su svoje - navodi SZO.

Izraelska vojska navodi da Hamas "sistematski koristi bolnice i medicinske centre za svoje terorističke aktivnosti".

(Kurir.rs/A.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track