TEŽAK UDARAC ZA UKRAJINU: Ova zemlja ODLAŽE isporuku obećane vojne pomoći! Poznat je i RAZLOG
Foto: Shutterstock

TEŽAK UDARAC ZA UKRAJINU: Ova zemlja ODLAŽE isporuku obećane vojne pomoći! Poznat je i RAZLOG

Planeta -

Bugarska odlaže isporuku serije polovnih oklopnih transportera BTR-a u Ukrajinu zbog problema sa finansiranjem.

Odluka o slanju transportera doneta je pre više od tri meseca u parlamentu, a bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i ukrajinsko Ministarstvo odbrane potpisali su sporazum o njihovoj isporuci.

"Bugarska može mnogo da pomogne Ukrajini, ali se to odlaže zbog činjenice da administracija Ministarstva odbrane ne radi optimalno", rekao je u ponedeljak poslanik Ivajlo Mirčev iz vladajuće koalicije "Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska".

BTR-60
foto: Shutterstock

Ministra odbrane Todora Tagareva stalno kritikuju zbog svog sporog delovanja GERB (ENP) i DPS (ALDE), druge dve formacije koje podržavaju proevropsku vladu u Sofiji.

"Bugarska može da pomogne, ali to se ne dešava potrebnim tempom i nadam se da će se to poboljšati. Odluku za oklopne transportere izglasali smo pre skoro tri meseca, ali za tri meseca ne možemo da prevezemo sto oklopnih vozila iz Sofije u Ruse (grad na Dunavu u severoistočnoj Bugarskoj)", rekao je Mirčev.

Tagarev je rekao da je do odlaganja došlo zato što je Sofija proverila da li saveznici iz NATO-a mogu da finansiraju transport. Na kraju, cena je bila NATO format Ramštajn.

"Ovo nije elementarna transportna operacija jer mora da se angažuje priličan broj vagona", rekao je Tagarev za državni radio BNR u nedelju. Ministar odbrane je objasnio da je logistika složena, a bugarske napore ukrajinska strana ceni.

Euractiv nije dobio odgovor na svoj zahtev Ministarstvu odbrane iz konkretnih razloga zašto do isporuke oklopnih vozila još nije došlo.

BTR-60
foto: Shutterstock

Pitanje oklopnih vozila i druge vojne pomoći pokrenuto je i tokom posete bugarske parlamentarne delegacije Kijevu početkom februara.

Najnovijim paketom vojne pomoći Kijevu bugarske vlasti su obećale naoružanje koje Bugarska ima još od vremena SSSR-a – delove za raketne bacače C-300, stare rakete C-300, oklopne transportere, granate, minobacače i drugu opremu .

U decembru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru izrazio zahvalnost za isporuku oklopnih transportera i novog paketa vojne pomoći iz Bugarske.

(Kurir.rs/Euractiv/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:50

PRIŠTINI ISPORUČUJU ORUŽJE KOJIM SNABEDEVAJU I UKRAJINU! Drecun naveo spisak RAZRARAJUĆE ARTILJERIJE koje stiže od SAD i Turske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track