TELEGRAM KANALI GORE: Ruski blogeri slave "pobedu"na južnom frontu: "Snage Kremlja su PREGAZILE ukrajinske položaje" (VIDEO)
Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

RAT

TELEGRAM KANALI GORE: Ruski blogeri slave "pobedu"na južnom frontu: "Snage Kremlja su PREGAZILE ukrajinske položaje" (VIDEO)

Planeta -

Ruski tenkovi i pešadija započeli su novu rundu napada na južni sektor Zaporožja.

Oni su vratili deo terena izgubljen u kontraofanzivi Kijeva prošlog leta, piše Kijiev Post. Rusi su napali sela Robotine i Verbove na prvoj liniji fronta. Obe lokacije su oslobođene u junu 2023. i od tada ih drže ukrajinske snage, prema vojnim izveštajima i ruskim Telegram kanalima.

„Snage Kremlja koje su napale zapadnu i južnu periferiju Robotina pregazile su ukrajinske položaje fronta, napredovale kilometar i zauzele nekoliko ukrajinskih utvrđenja“, objavili su proruski vojni blogeri.

„Paralelne jurišne kolone koje su napadale sa juga i zapada pogodile su ukrajinske položaje oko sela Verbove, zauzimajući borbene položaje i odbijajući naknadni kontranapad kijevskih snaga“, navodi se u izveštajima.

Nepotvrđeni izveštaji kažu da su snage Kremlja napredovale između 700-1.500 metara na frontu širokom oko 1.000 kilometara.

U jučerašnjem saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine navodi se da su ruske trupe tokom nedelje izvele 10 kopnenih napada u sektoru Robotine-Verbove. Ukrajinska vojska tvrdi da su svi napadi bili neuspešni.

Proruski Telegram kanal Za VDV objavio je da su ukrajinske trupe u Robotinu „pola opkoljene“.

Ukrajina ne pominje teritorijalne gubitke

Ruski vojni blogeri izvestili su da su grupe iz ruske 42. motorizovane divizije i 76. vazdušno-desantne divizije pratile vatrene napade napadima tenkova i oklopnih borbenih vozila. Ukrajinski izvori su potvrdili teške borbe, ali nisu pominjali navodne značajne ruske teritorijalne dobiti.

Prema zvaničnoj novinskoj agenciji Kremlja TASS, ruski napadi tokom vikenda dogodili su se noću uz podršku masivne artiljerije. Na slikama i navodnim „izveštajima sa lica mesta“ se vidi kako ruske haubice, raketna artiljerija i teška oklopna vozila za bacanje plamena gađaju ukrajinske položaje municijom.

Prijavljeno je i nekoliko ruskih vazdušnih udara. Neke proruske platforme objavile su video snimke bespilotnih letelica koje navodno napadaju ukrajinske kamione i vojnike u sektoru Zaporožja.

Šta kažu Ukrajinci?

Proukrajinska vojna informativna platforma DeepState objavila je juče saopštenje o borbama. „Sektor Zaporožje. Rusi su pokrenuli masivan napad od Robotina do Verbove. Sa juga i zapada, Verbovljeve ruske snage su uspele da probiju odbrambene linije. Intenzitet napada u nedelju je značajno opao. Neki Rusi su uspeli da uđu u Robotine, ali većina ih je likvidirana.“, stoji u izveštaju.

Početkom juna 2023, ukrajinska Vrhovna komanda je pokrenula dugo očekivanu kontraofanzivu, koju su predvodile stotine borbenih vozila u sektoru Zaporožja, sa glavnim naporima usmerenim niz puteve koji vode kroz Robotine i Verbove ka regionalnom transportnom i logističkom čvorištu Tokmak.

Uprkos velikim nadama ukrajinskih saveznika u brzi uspeh, napadi ukrajinskih tenkova i oklopnih borbenih vozila su zastali nakon što su naleteli na gusta ruska minska polja, a zatim su bili teško pogođeni ruskim helikopterima i pešadijom specijalnih snaga.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo:T.A.)

Bonus video:

01:32

RUSI NAPADAJU, UKRAJINCI UPADAJU U VATRENI KOTAO Pukovnik: Prekinuće im važan kanal snabdevanja, ostaju im samo OVE DVE OPCIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track