ONA JE SADA PUTINOV NEPRIJATELJ BROJ 1 Saradnici Navaljnog kažu da je supruga Julija bila "TELEPATSKI POVEZANA" s opozicionarom
Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia, Belga / ddp USA / Profimedia, Shutterstock

BRISELSKI POLITIKO O NOVOJ METI KREMLJA

ONA JE SADA PUTINOV NEPRIJATELJ BROJ 1 Saradnici Navaljnog kažu da je supruga Julija bila "TELEPATSKI POVEZANA" s opozicionarom

Planeta -

Julija Navaljnaja, udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je krajem prošle nedelje proglašen mrtvim u zatvoru smeštenom unutar Arktičkog kruga, nije davala mnogo intervjua dok je kritičar vlasti predsednika Vladimir Putina bio živ, ali je sada u centru medijske pažnje.

- Moj glavni zadatak jeste da naša porodica ostane ista, uprkos svemu - prenosi briselski sajt Politiko jednu od njenih ranijih izjava za Harpers bazar.

Ona se ipak u ponedeljak oglasila potpuno drugačijom porukom u kojoj je najavila da će od pokojnog muža preuzeti misiju rušenja Putinove vlasti.

- Ubistvom Alekseja Putin je ubio polovinu mene, pola mog srca i pola moje duše. Ali ja i dalje imam drugu polovinu i ona mi govori da nemam prava da odustanem. Nastaviću ono za šta se zalagao Aleksej Navaljni - poručila je Navaljnaja u objavi na Jutjubu.

Briselski medij ocenjuje da je njena izjava, pored toga što je bila strastvena nedvosmisleno nosila i političku poruku.

Prošlog petka, na dan kada je objavljena vest o smrti Navaljnog, njegova supruga je snimljena u razgovoru sa beloruskom opozicioninarkom Svjatlanom Cihanovskajom na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, što je podstaklo spekulacije o Julijinim planovima.

Julija Navaljnaja
Julija Navaljnajafoto: Belga / ddp USA / Profimedia

Politiko navodi da su oni koji su iz scene dobro poznavali bračni par Navaljni govorili da Julija ne samo da je delila muževljeve stavove, već ih je takođe i oblikovala.

- U svakom trenutku Aleksejeve karijere Julija je uvek bila uz njega. Postojala je neka vrsta telepatske veze između njih, oni ponekad nisu morali ni da pričaju; razmišljali su na isti način - kazao je za Politiko Ana Veduta, koja radi u američkoj podružnici Fondacije za borbu protiv korupcije koju je osnovao Navaljni.

Aleksej Navaljni, Julija Navaljnea

Nakon što je Navaljni otrovan nervnim gasom novičok u leto 2020. Julija je, po tvrdnji samom ruskog opozicionara, bila ta koja ga je vratila u život.

- Julija, ti si me spasila - napisao je Navaljni u jednoj od objava na Instagramu.

Ona je bila ta koja je organizovala prebacivanje muža iz bolnice u ruskom gradu Omsku na lečenje u inostranstvo, suočavajući se sa medijima i lokalnim lekarima, kao i misterioznim ljudima u civilnoj odeći za koje Politiko navodi da se pretpostavlja da ih je Kremlj poslao da prikriju trovanje.

Šef EU diplomatije Žozep Borelj i Navaljnaja
Šef EU diplomatije Žozep Borelj i Navaljnajafoto: Lenoir/EUC / Zuma Press / Profimedia

Tada su se pojavile priče da je Julija imala ljubavne afere, da joj je otac bio agent KGB i da je navodno nemačka državljanka, što je kasnije sve razotkriveno kao netačno.

Navodi se da su je komentatori iz ruskih državnih medija optužili i da je delovala po nalogu CIA.

- Ona je pokazala veliku hrabrost zato što je jsano da će ona biti naredna meta kampanja blaćenja (koje se pokreću iz Kremlja). Oni će pokušati da je slome - rekla je za Politiko Ljubov Sobol, dugogodišnja saradnica Navaljnog koja kao advokat sada živi u egzilu u Berlinu.

Ko je Julija Navaljnaja

  • Julijino devojačko prezime je Ambrosimova, rođena je u Moskvi 1976. i ćerka je cenjenog ruskog naučnika Borisa Ambrosimova.
  • BBC navodi da je stekla diplomu iz ekonomije, započela je karijeru u bankarstvu, ali je se odrekla kako bi podizala dvoje dece kada je Aleksej Navaljni postao relevantna opoziciona ličnost u ruskoj politici.
  • Upoznali su se 1998. na odmoru u Turskoj i dve godine kasnije su se venčali.
  • Čini se da je delila suprugove političke stavove od početka, a u prvoj deceniji 21. veka oboje su bili članovi liberalne partije Jabloko.

(Kurir.rs/Politico.eu/BBC na srpskom/Preneo: N .V.)

Bonus video:

06:30

NAVALJNI BIO NEBITAN POLITIČAR, OSVAJAO 2% NA IZBORIMA! Analitičar tvrdi: Zapad ga je NAMERNO NAPRAVIO VOĐOM OPOZICIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track