AVDIJIVKA PLAĆENA KRVLJU NAJMANJE 30.000 RUSA: Moskva ostala bez 400 tenkova i oklopnih vozila u borbama za STRATEŠKI VAŽAN GRAD
Foto: AP Evgeniy Maloletka, Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia, Dmitry Yagodkin / TASS / Profimedia, Printscreen

BRITANSKI I UKRAJINSKI PODACI

AVDIJIVKA PLAĆENA KRVLJU NAJMANJE 30.000 RUSA: Moskva ostala bez 400 tenkova i oklopnih vozila u borbama za STRATEŠKI VAŽAN GRAD

Planeta -

Rusija je pretrpela ogromne gubitke tokom borbi za Avdijivku, strateški važan grad u Donjeckoj oblasti, pre nego što ga je konačno zauzela.

Biznis insajder navodi da su se ukrajinske trupe tokom proteklog vikenda povukle iz tog grada nakon intenzivnih borbi koje su trajale tokom cele zime.

Navodi se da su se borbe za Avdijivku isprva pojačale u oktobru prošle godine i da je ona bila glavni cilj ruske vojske.

Oleksandr Sirski, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, napisao je na Fejsbuku da je odlučio na povlačenje iz ovog regiona "kako bi izbegao opkoljavanje i sačuvao živote i zdravlje vojnika".

Podseća se da je 17. februara Rusija objavila da je preuzela "potpunu kontrolu" nad Avdijivkom, nakon čega su objavljivani video snimci postavljanja ruskih zastava po gradu.

Međutim, Rusija je skupo platila ovu pobedu.

Ukrajina, Avdejevka
foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Prema proceni britanskog Ministarstva odbrane Rusi su izgubili više od 400 tenkova i oklopnih vozila uz "verovatno hiljade pripadnika trupa".

Ukrajina, Avdejevka
foto: Dmitry Yagodkin / TASS / Profimedia

Ukrajina tvrdi da je tokom zauzimanja Avdijivke ubijeno više od 17.000 ruskih vojnika.

- Gubici Rusa oko Avdijivke su kolosalni. Moje kolege i ja smo uradili proračune i izvukli arhivske podatke sa početka ove godine - kazao je za britanski Dejli telegraf, portparol ukrajinske vojske.

Ukrajina, Avdejevka
foto: Dmitry Yagodkin / TASS / Profimedia

On je takođe naveo da je u borbama ranjeno najmanje 30.000 ruskih vojnika.

Avdijivka, Ukrajina, Avdejevka
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Biznis insajder navpdi da ove tvrdnje Ukrajinaca nije moguće nezavisno proveriti.

Avdijevka, Ukrajina
foto: Printscreen/X

Nema podataka oko toga koliki su bili gubici Ukrajine u ovim krvavim borbama, ali se smatra da bi i oni mogli da budu značajni.

(Kurir.rs/Business Insider/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:32

RUSI NAPADAJU, UKRAJINCI UPADAJU U VATRENI KOTAO Pukovnik: Prekinuće im važan kanal snabdevanja, ostaju im samo OVE DVE OPCIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track