NE ZAUSTAVLJAJU IH NI BODLJIKAVA ŽICA, NI SUZAVAC: Poljoprivrednici u Indiji nastavljaju svoj protest, a njihova poruka je JASNA
Foto: Shammi MEHRA / AFP / Profimedia

MIRAN MARŠ

NE ZAUSTAVLJAJU IH NI BODLJIKAVA ŽICA, NI SUZAVAC: Poljoprivrednici u Indiji nastavljaju svoj protest, a njihova poruka je JASNA

Planeta -

Indijska policija ispalila je suzavac na poljoprivrednike kada su protestovali i koji su nastavili marš na glavni grad Delhi nakon što četiri runde pregovora sa saveznom vladom nisu urodile plodom.

Granice Delhija su utvrđene sa nekoliko slojeva barikada i bodljikavih žica kako bi se sprečio ulazak poljoprivrednika.

Ali demonstranti su upozorili da će koristiti tešku mašineriju da se probiju.

U sredu, vizuelni prikazi sa granice Šambhu između susednih država Pendžab i Harijana pokazali su hiljade farmera koji se spremaju da prođu pored barijera koristeći buldožere i zemljane mašine.

Policija je ispalila suzavac na demonstrante dok su pokušavali da krenu ka granici, javio je BBC Punjabi. Poljoprivrednici su, s druge strane, koristili maske, rukavice i zaštitna odela da bi se zaštitili od granatiranja.

Nju Delhi, protest
foto: Hindustan Times / imago stock&people / Profimedia

Smešteni na udaljenosti od oko 200 kilometara (125 milja) od Delhija, farmeri su stacionirani na granici Shambhua od prošle sedmice nakon što su im vlasti sprečile da uđu u grad.

Policija u Harijani zatražila je od svojih kolega u Pendžabu da zaustave žene, decu i novinare najmanje 1 km od granice radi njihove bezbednosti. Oni su takođe zatražili od policije Pendžaba da zapleni buldožere i drugu tešku mašineriju sa mesta protesta.

U Delhiju su na mesec dana zabranjena sva velika okupljanja.

Nju Delhi, protest
foto: Shammi MEHRA / AFP / Profimedia

Lideri farmera kažu da je njihov marš miran i pozvali su vladu da im dozvoli da uđu u prestonicu.

"Dali smo sve od sebe sa naše strane. Prisustvovali smo sastancima i razgovarali o svakom pitanju, sada odluka leži na vladi. Ostaćemo mirni, ali treba nam dozvoliti da uklonimo ove barijere i da krenemo ka Delhiju", rekao je vođa farme Sarvan Sing Pandher rekao je novinarima.

Podsetimo se prošle nedelje, vlasti su se sukobile sa demonstrantima, ispalivši na njih suzavac i plastične metke u pokušaju da zaustave marš.

(Kurir.rs/BBC/Preneo:T.A.)

Bonus video:

01:50

NEVIĐEN PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U NEMAČKOJ! Šokantna izjava predsednika IFO instituta: Oni su veoma uticajna i jaka grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track